Τρίτη, 16 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Politico: «Καταστροφή» για την Ευρώπη και την Ουκρανία η επιλογή Τζέι Ντι Βανς ως αντιπροέδρου του Τραμπ

Politico: «Καταστροφή» για την Ευρώπη και την Ουκρανία η επιλογή Τζέι Ντι Βανς ως αντιπροέδρου του Τραμπ
Reuters

Η Ευρώπη δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την επιλογή Ντόναλντ Τραμπ για τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς.

Σε μία Ευρώπη στα όρια του πανικού μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, ήδη πανικοβλημένη για μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε και ανακοίνωση του Τζέιμς Ντι Βανς ως αντιπροέδρου του Τραμπ να κλιμακώσει τον… συναγερμό.

Το δίδυμο Τραμπ – Βανς αναδεικνύεται σε μέγας πονοκέφαλος για την Ευρώπη καθώς ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς έχει επικρίνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και αντιτίθεται στη βοήθεια για την Ουκρανία.

Ο Τζέι Ντι Βανς, πρώην επικριτής του τέως προέδρου που μετατράπηκε σε ευαγγελιστή του, ο 40χρονος γερουσιαστής του Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, είναι ένα από τα πιο διχαστικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είναι σθεναρά αντίθετος στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με τη χρήση περισσότερων κονδυλίων και έχει κατακεραυνώσει την υπερβολική, κατά τον ίδιο, εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές επενδύσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι ο διορισμός του Βανς είναι «καταστροφή» για την Ουκρανία – και κατ’ επέκταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει υποστηρίξει το Κίεβο καθώς αμύνεται κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Στα ευρωπαϊκά μυαλά βαραίνουν επίσης οι προστατευτικές παρορμήσεις του Βανς, οι οποίες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γερουσιαστής του Οχάιο είναι ένθερμος υπερασπιστής της αμερικανικής παραγωγής και υποστηρίζει τους δασμούς στις εισαγωγές.

Ο Βανς έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να ακυρωθεί ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος στη Γερουσία, και ενώ η προσπάθεια αυτή απέτυχε, ο Βανς δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους: «Καταφέραμε να καταστήσουμε αρκετά σαφές στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Αμερική δεν μπορεί να εκδίδει λευκές επιταγές επ’ αόριστον».

Το Politico είχε μιλήσει με τον Βανς στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο, όπου εξέθεσε τα επιχειρήματά του για τους λόγους για τους οποίους η Αμερική δεν πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία.

«Απλά δεν έχουμε παραγωγική ικανότητα για να υποστηρίξουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη επ’ αόριστον. Και νομίζω ότι οι ηγέτες οφείλουν να το διατυπώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους», είχε δηλώσει. «Πόσο καιρό αναμένεται να συνεχιστεί; Πόσο αναμένεται να κοστίσει; Και το σημαντικότερο, πώς υποτίθεται ότι θα παράγουμε στην πραγματικότητα τα απαραίτητα όπλα για να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς;»

Ο Βανς παρέλειψε επίσης μια συνάντηση μεταξύ μιας διμερούς ομάδας γερουσιαστών με τον Βολντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Μόναχο και επιβεβαίωσε την άποψή του ότι η Ουκρανία θα πρέπει τελικά να παραχωρήσει την επικράτεια στη Ρωσία.

«Δεν πίστευα ότι θα μάθαινα κάτι καινούργιο», δήλωσε στο Politico.

Ο Vance, του οποίου το βιβλίο «Hillbilly Elegy» περιγράφει το χρονικό της ανατροφής του στη λεγόμενη «ζώνη της σκουριάς», έχει υπερασπιστεί από καιρό την αιτία του αμερικανικού εργαζόμενου και τη σημασία του αμερικανικού μεταποιητικού τομέα.

Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε στο Politico ότι αν το ψηφοδέλτιο Τραμπ-Βανς κερδίσει τον Νοέμβριο, η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ωθήσει την Ευρώπη να στραφεί πιο κοντά στη θέση της Αμερικής κατά της Κίνας.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ ήταν λιγότερο επιθετική κατά του Πεκίνου από ό,τι οι ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο, επιβάλλοντας, για παράδειγμα, λιγότερο επαχθείς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από ό,τι οι ΗΠΑ.

«Θα δείτε μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση για την προστασία των εγχώριων κατασκευαστών» αν ο Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία, είχε δηλώσει ο Βανς στο Politico την άνοιξη.

«Σίγουρα πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιθετικοί στην εφαρμογή δασμών σε μια σειρά από βιομηχανίες».

Αυτός είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ταλαιπωρημένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον υπό την προεδρία Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και έχει υποσχεθεί να προστατεύσει και πάλι την αμερικανική βιομηχανία, αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Ο πρώην πρόεδρος υπογράμμισε το ιστορικό του Βανς στην προστασία των αμερικανών εργαζομένων ανακοινώνοντας την επιλογή του τη Δευτέρα.

«Ο Τζέι Ντι είχε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα στην τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, «και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα επικεντρωθεί έντονα στους ανθρώπους για τους οποίους αγωνίστηκε τόσο λαμπρά, τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο, τη Μινεσότα και πολύ πέρα από αυτές». 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις