Τρίτη, 16 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Βρεττού (Attica Bank): Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

Βρεττού (Attica Bank): Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη συγχώνευση με την Παγκρήτια

«Θα προτιμούσα σήμερα να είχαμε και την οριστική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Παρόλα αυτά είμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα. Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να ξανααιτηθούμε παράταση!», υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, μιλώντας για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία μεταξύ των μετόχων είχε καθυστέρηση λίγων ημερών, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Attica Bank, λόγω της προαξιολόγησης της DBRS και των διαδικαστικών που απαιτούνται από το ταμείο.

Όπως επισήμανε η κ. Βρετττού, μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν ανακοινωθεί οι ζημιές από την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή», όπως υπολογίστηκαν από την DBRS. 

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι να κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής στον Ηρακλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εφόσον το εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, και μέχρι το τέλος του μηνός, με ένα ορόσημο 30 Ιουλίου, να έχει κατατεθεί και το αίτημα συγχώνευσης στον επόπτη, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Έχει γίνει η προεργασία, άρα είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι», τονίζει η ίδια.

Επιπρόσθετα. οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια θα ολοκληρωθούν στο γ’ τρίμηνο του 2024 και στις αρχές του δ’ τριμήνου θα υπάρξει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της νέα οντότητας.

Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, «η επέτειος των 100 ετών συμπίπτει με το έτος πλήρους μετασχηματισμού της Τράπεζας, δημιουργώντας πλέον με την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα έναν ισχυρό, πλήρως εξυγιασμένο, δυναμικό νέο οργανισμό που δε θα θυμίζει σε τίποτα την παλιά Τράπεζα, παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη θέληση να χτίσουμε διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μας. Αυτή ήταν η αφετηρία της το 1924 και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε – και για τα επόμενα 100 χρόνια».

Τη σημασία της συγχώνευσης των δύο παραπάνω επισημαίνει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, Γιάννης Ζωγραφάκης, λέγοντας: «Αυτός ο μετασχηματισμός φέρνει την τράπεζα σε θέση ετοιμότητας – και σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης – για να υποδεχθεί τη νέα σελίδα που αναμένουμε να ανοιχτεί στην ιστορία της και να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία: την επιδιωκόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μέσω της υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων “Ηρακλής ΙΙΙ”.

Αυτή η συγχώνευση, για την οποία όλοι εργαζόμαστε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα επικυρωθεί, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα τραπεζική οντότητα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και βελτιωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Με την ενοποίηση των δικτύων μας, θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά και θα μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, επενδύοντας στις υποδομές μας και την τεχνολογία».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank δήλωσε, επίσης, ότι η Τράπεζα φέτος στοχεύει να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε όρους καθαρής πιστωτικής επέκτασης με δανειοδοτήσεις άνω του ενός δισ. ευρώ και ότι «η πιστωτική επέκταση επιτυγχάνεται χωρίς εκπτώσεις στα πιστοδοτικα κριτήρια. Το ποσοστό αθέτησης είναι κάτω του 1% σε όλα τα χαρτοφυλάκια».

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Οι δύο τράπεζες προχωρούν προς την εξυγίανση

Τη συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την υποδιοικητή της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Όπως τόνισε η ίδια, η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα έχει πολλές προκλήσεις, αλλά θα απελευθερώσει την τράπεζα από τα NPE, ενώ η αποτίμηση της DBRS θα ανοίξει τον δρόμο για την εξυγίανση των δύο τραπεζών. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις