Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Νοva: H διαδρομή μέχρι τη συμφωνία με την Cosmote ΤV

Νοva: H διαδρομή μέχρι τη συμφωνία με την Cosmote ΤV

Μια διαδρομή σχεδόν 30 ετών μετρά η Nova, η οποία προχώρησε σε συμφωνία με την Cosmote TV για κοινό αθλητικό περιεχόμενο, λαμβάνοντας κανείς υπόψιν και την πορεία των προκατόχων της.

Η Nova, με την οποία συμφώνησε η Cosmote TV για ένα ιστορικό deal που αλλάζει το τοπίο στη συνδρομητική τηλεόραση, αποτελεί συγχώνευση της υπάρχουσας Nova (πρώην Forthnet, Filmnet) με την Wind Ελλάς (πρώην TIM, Telestet) οι οποίες εξαγοράστηκαν την περίοδο 2020-2022 από την United Group.

Η Forthnet ξεκινά τις δραστηριότητες της το 1995 στα πλαίσια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας όταν δημιούργησε τον πρώτο δικτυακό κόμβο στην Ελλάδα, παρέχοντας σε επιλεγμένους χρήστες (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.λ.π.) σύνδεση με τα δίκτυα UUCP και EARN/BITNET (τα πλέον διαδεδομένα δίκτυα της εποχής).

Το 2008 η Forthnet εξαγοράζει την Multichoice (θυγατρική της αντίστοιχης νοτιοαφρικανικής μητρικής) που κατέχει τη συνδρομητική πλατφόρμα της NOVA.

Ακολουθεί η εξαγορά και συγχώνευση της Wind Hellas.

Filmnet

Filmnet ήταν όνομα που χρησιμοποιήθηκε για πολλά συνδρομητικά κανάλια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980, του 1990 και του 2000. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 5 Δεκεμβρίου 1984, μεταδίδοντας το με επίκεντρο στη Σκανδιναβία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Τα κανάλια Filmnet ξεκίνησαν αργότερα στην Πολωνία και στην Ελλάδα.

Το FilmNet ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994, αντικαθιστώντας την Ιδιωτική Τηλεόραση Αθηνών η οποία εξέπεμπε από το κανάλι 8 των VHF, στην Αττική, με την ονομασία ΙΤΑ 8 που λειτουργούσε από το 1989 μέχρι το 1994. Το δεύτερο κανάλι ονομάστηκε FilmSat, αλλά το 2002 μετονομάστηκε σε FilmNet 2, ενώ υπήρξε και ένα τρίτο (FilmNet 3).

Η Multichoice πώλησε την ελληνική θυγατρική της στη Forthnet τον Απρίλιο του 2008 αντικαθιστώντας τα ελληνικά κανάλια μετά από δύο μήνες (την 1η Ιουνίου) στα σημερινά Novacinema τα οποία με τα χρόνια, έγιναν αποκλειστικά συνδρομητικά, ενώ εντάχθηκαν και άλλα διεθνή κανάλια (όπως τα SuperSport όπως τα αντίστοιχα νοτιοαφρικανικά τα οποία στην Ελλάδα αντικαταστάθηκαν την ίδια χρονιά στα Novasports).

Εξαγορά από την United Group, και συγχώνευση Nova – Wind

Το σύνολο των μετοχών της Nova πέρασε στην United Group το διάστημα από τις 24 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 29 Απριλίου 2021 και της Wind στις 12 Ιανουαρίου 2022. Η εξαγορά της δεύτερης εγκρίθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία της συγχώνευσης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 όπου οι εταιρείες Nova Τηλεπικοινωνίες, Nova Broadcasting και Netmed Διαχειριστικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ενώθηκαν με την Wind κάτω από το brand Nova μετατρέποντας την τελευταία εταιρεία ονομαστικά από WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη Α.Ε.Β.Ε. σε Nova Telecommunications & Media Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Επίσης, η αλυσίδα καταστημάτων Nova & Wind ενώθηκε κάτω από το λογότυπο της Nova με τα περισσότερα της δεύτερης να ανακαινίζονται πλήρως υπό τη σήμα της πρώτης και τα παλιά της πρώτης (που ήταν η συνέχεια της άλλοτε Forthnet) να κλείνουν μεταφέροντας τους υπαλλήλους της στα καταστήματα της ενοποιημένης Nova.

Νέα Nova

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το εμπορικό σήμα της WIND Hellas άλλαξε στο σημερινό Nova, δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο πάροχο με ολοκληρωμένες υπηρεσίες σταθερής – κινητής τηλεφωνίας, internet και τηλεόρασης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις