Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Κως: Καταγγελία για κακοποίηση αγελάδων που βρέθηκαν με τραύματα και δεμένες από το λαιμό

Κως: Καταγγελία για κακοποίηση αγελάδων που βρέθηκαν με τραύματα και δεμένες από το λαιμό

Μάρτυρας ενός απίστευτου θεάματος έγινε μία γυναίκα στην Κω, η οποία κατήγγειλε πως αντίκρισε αγελάδες σε βοσκοτόπια να είναι δεμένες, καμένες από τον ήλιο που έφεραν πολλαπλά τραύματα.

Συγκεκριμένα, η Ελευθερία Βεκίλογλου, μέλος της Συμμαχίας για την Υπεράσπιση των Ζώων, κατήγγειλε ότι βρέθηκε στην Κω μετά απο φωτογραφίες που έλαβε από κάτοικους του νησιού, οι οποίες απεικονίζουν αγελάδες δεμένες απο το λαιμό, με πληγές απο εγκαύματα από τον ήλιο μιας σε χωράφια σε θερμοκρασίες που συνήθως ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Κατά ομολογία των κατοίκων τα ζώα είναι δεμένα 24/7. Η ίδια μεταβαίνοντας από την μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη συνάντησε αμέτρητες αγελάδες σε χωράφια ή βοσκοτόπια παρακείμενα του δρόμου. Πολλά από αυτά τα ζώα είχαν κακή φυσική κατάσταση ήταν ισχνά , και όλα ήταν δεμένα με σκοινί γεγονός που περιορίζει την φυσική τους κίνηση αλλά και την πρόσβασή τους σε νερό και σε σκιά.

«Πουθενά δεν υπάρχει κανένα πρόχειρο κατάλυμα για την προφύλαξη τους από τις καιρικές συνθήκες», όπως καταγγέλει η Ελευθερία Βεκίλογλου.

Και προσθέτει: «Επίσης όλα τα ζώα ήταν ανεπιτήρητα, τα χωράφια ή τα βοσκοτόπια δεν γνωρίζω εάν είναι ιδιωτικά ή δημοτικά, τα περισσότερα δεν είχαν κάποια περίφραξη, αλλά και σε αυτά που είχαν περίφραξη πάλι οι αγελάδες ήταν δεμένες».

Στις 15 Ιουλίου, η γυναίκα κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω για δύο αγελάδες δεμένες από το λαιμό οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε σκιά ούτε σε νερό και ένας κουβάς που υπήρχε για νερό ήτανε πεσμένος και άδειος. Κατέθεσε επίσης στο Αστυνομικό Τμήμα τις σχετικές φωτογραφίες από τα ζώα καθώς και φωτογραφία με το ενώτιο του ζώου όπου υποδεικνύεται ο αριθμός του ιδιοκτήτη για την ανεύρεση του.

 

Μόλις επέστρεψε από το Αστυνομικό Τμήμα πήγε στο ίδιο σημείο και παρέμεινε για περίπου 4 ώρες και κανένας δεν εμφανίστηκε για να βάλει νερό στα ζώα, ενώ η θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί.

Σήμερα 16 Ιουλίου ενημερώθηκε για νέα βαρυσήμαντη μήνυση που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κω, για Όρους Ευζωίας για 2 αγελάδες κατά ανώτατου διοικητικού στελέχους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κω.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι, όπως κάτοικοι του νησιού, τουρίστες πολλές οργανώσεις και στο εξωτερικό καθώς και media του εξωτερικού έχουν ασχοληθεί με το θέμα της κακοποίησης των αγελάδων στο νησί.

Έχει γίνει πάρα πολλές φορές θέμα που έχει προβληθεί και σε ελληνικά κανάλια αλλά και σε social media. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς την ευζωία των καημένων ζώων. Δεν υπάρχει καμία απόφαση είτε από την ελληνική δικαιοσύνη είτε από άλλη αρμόδια υπηρεσία η οποία να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης τους και να κάνει τον ελάχιστο χρόνο της ζωής τους όχι τόσο επώδυνο.

«Φήμες λένε πως αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει συγκάλυψη στο νησί από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποιο προσωπικό είτε οικονομικό συμφέρον», λέει η ίδια.

Τέλος, η Ελευθερία Βεκίλογλου απευθύνεται στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν άμεσα για τα τα παρακάτω:

  1. Υγειονομικό έλεγχο των ζώων
  2. Έλεγχο των βιβλιαρίων σχετικά με τα εμβόλια τα παράσιτα τον μελιταίο πυρετό και την φυματίωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας Αιγαίου
  3. Τους όρους ευζωίας των ζώων Σύμφωνα με τον 4830/21
  4. Την διαχείριση ανεπιτήρητων ζώων παραγωγής σύμφωνα με τον 4056/12 άρθρο 17
  5. Την εξαίρεση απο κάθε διαδικασία έλεγχου κακοποίησης και συνθηκών ευζωίας των παραπάνω ζώων όλων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Κω, καθώς βάσει των πληροφοριών και του φωτογραφικού υλικού που έχω λάβει από κατοίκους του νησιού, σε συνδυασμό με την αυτοψία που διετέλεσα, η διαχείριση των ζώων παραμένει η ίδια τουλάχιστον από το 2016 μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι πολλαπλές καταγγελίες έχουν κατατεθεί στην ως άνω υπηρεσία. Συνεπώς, ζητώ την διενέργεια όλων των παραπάνω αιτημάτων μου από Υπηρεσίες και Αρχές εκτός του Δήμου Κω, προκειμένου να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση των ζώων παραμένει ως έχει βάσει του άρθρου 7 νόμου 2690/1999.
  6. Περαιτέρω διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών για την κατάσταση των αγελάδων της Κω απο το Αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για όργανα του δημοσίου που μπορεί να εμπλέκονται καθώς και απο την Ελληνική αστυνομία για τους ιδιοκτήτες των αγελάδων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις