Τετάρτη, 17 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Επιστροφές φόρου: «Στα αζήτητα» 45 εκατ. ευρώ λόγω μη δήλωσης IBAN

Επιστροφές φόρου: «Στα αζήτητα» 45 εκατ. ευρώ λόγω μη δήλωσης IBAN

Η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου προς τους φορολογούμενους αποτελεί άλλο ένα «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης, αλλά κατά περίπτωση προσκρούει στον… IBAN.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής στην τρέχουσα φορολογική περίοδο έχουν να επιδείξουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στις επιστροφές φόρου, μειώνοντας αισθητά τα εκκρεμή αιτήματα, αν και η μη γνωστοποίηση του IBAN από πλευράς φορολογουμένων όταν υποβάλλουν την δήλωση τους, έχει οδηγήσει στο παράδοξο, η ΑΑΔΕ να θέλει να τους επιστρέψει χρήματα και εκείνοι να… αγνοούνται.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το ποσό που βρίσκεται στα αζήτητα φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, πριν από την έναρξη της φορολογικής περιόδου στις 25 Απριλίου, η ΑΑΔΕ με σχετική απόφαση είχε καταστήσει την δήλωση του IBAN υποχρεωτική για όλους τους κατοίκους Ελλάδας, με σκοπό την διευκόλυνση των επιστροφών φόρων.

Μέσω της πλατφόρμας της myAADE, οι φορολογούμενοι έπρεπε να δηλώσουν τον IBAN προτού προβούν σε υποβολή της δήλωσης, ενώ αντίστοιχα, έγινε υποχρεωτική η καταχώρισή του για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν το έχουν πράξει και για τους οποίους προκύπτει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

H ρύθμιση της ΑΑΔΕ είχε απτά αποτελέσματα καθώς από την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φέτος, καταχωρήθηκαν επιπλέον 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608 από τους περίπου 8,8 εκατ. υπόχρεων φορολογικής δήλωσης.

Έτσι, κάπου ανάμεσα στα 700.000 IBAN φορολογουμένων που λείπουν, υπάρχουν και 45 εκατ. ευρώ που παραμένουν… «ορφανά».

Ωστόσο, για όσους φορολογούμενους έχουν κάνει γνωστό τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού και δικαιούνται επιστροφή φόρου, οι ταχύτητες φέτος έχουν ανέβει κατά πολύ, καθώς πληρώνονται ακόμα και εντός δύο ημερών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερες ημέρες καθώς απαιτείται συνεργασία με ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ για να γίνουν συμψηφισμοί χρεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγούμενες χρονιές υπήρχαν ακόμα και 3,2 εκατ. εκκρεμή αιτήματα για επιστροφές φόρου, ενώ τώρα έχουν στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Τι αλλάζει για όσους δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου

Ωστόσο, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους φορολογούμενους δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου, καθώς με νεότερη απόφαση της ΑΑΔΕ την Τρίτη (16.07.2024) καθίσταται προαιρετική η καταχώρηση του IBAN.

Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης της 17ης Ιουλίου, μεσούσης της φορολογικής περιόδου, ορίζεται ως προαιρετική η γνωστοποίηση ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους, πριν την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, για όσους φορολογούμενους δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου από τη δήλωση, σύμφωνα με απόφαση του ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Τίποτα δεν αλλάζει για όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, οι οποίοι εξακολουθούν να πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις