Τετάρτη, 17 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ποιες είναι για το 2024 οι πιο δημοφιλείς περιοχές αγορά εξοχικής κατοικίας

Ποιες είναι για το 2024 οι πιο δημοφιλείς περιοχές αγορά εξοχικής κατοικίας

Αλλάζουν σταδιακά οι προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων αγοραστών σε ό,τι αφορά τις περιοχές που αναζητούν εξοχικό.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι τιμές των εξοχικών βρίσκονται στα ύψη στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να στρέφονται μαζικά σε άλλες περιοχές, οι οποίες σταδιακά γίνονται και οι πιο δημοφιλείς επιλογές για αγορά δεύτερης κατοικίας το 2024.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Spitogatos στη λίστα με τις δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά εξοχικού το 2024 ναι μεν βλέπουμε ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα, εντοπίζουμε όμως και περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας με θέα στη θάλασσα.

Ειδικότερα, και φέτος αλλά και την περασμένη χρονιά, στους δημοφιλέστερους προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας βρίσκονται η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, καθώς και το Λουτράκι. Η εύκολη πρόσβαση στις περιοχές αυτές παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο για την ανάδειξή τους, όπως και π.χ. η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, όπως είναι η Καλαμάτα και το Λουτράκι – Περαχώρα.

Πού υπάρχουν τα φθηνότερα εξοχικά

Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες άλλες περιοχές οι οποίες ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των αγοραστών, καθώς διατηρούν ακόμα ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα ακίνητά τους. Συγκεκριμένα, η πιο οικονομική επιλογή για αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι η περιοχή Πολιχνίτος στη Λέσβος με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το 2024 στα 708 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ακολουθεί η Σάμος με 909 ευρώ ανά τ.μ.

Άλλες οικονομικές λύσεις είναι η Ζαχάρω στην Ηλεία με μέση ζητούμενη τιμής πώλησης στα 955 ευρώ ανά τ.μ.. Στα ίδια περίπου επίπεδα, κινήθηκαν και οι τιμές πώλησης στο Αίγιο το 2023 και το 2024 με μέσο όρο τα 1,000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ μικρή πτώση παρατηρούμε στη Μεσσήνη όπου η τιμή από 1,100 ευρώ ανά τ.μ. το 2023, το 2024 βρίσκεται στα 1,039 ευρώ ανά τ.μ. (ετήσια μεταβολή -5.5%).

Τα πέντε πιο ακριβά νησιά για αγορά εξοχικής κατοικίας

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι παραδοσιακά ακριβοί προορισμοί, που δεν είναι άλλοι από τις Κυκλάδες. Όπως είναι αναμενόμενο η Μύκονος είναι στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας και σίγουρα, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη μιας και πρόκειται για ένα από τα διασημότερα και πιο πολυτελή νησιά της χώρας. Μάλιστα, παρατηρούμε μια αύξηση +5.1% της μέσης ζητούμενης τιμής από το 2023 στο 2024, με τη μέση ζητούμενη τιμή για μία κανονική κατοικία να φτάνει στα 6,637 ευρώ ανά τ.μ.

Το δεύτερο πιο ακριβό νησί για αγορά κατοικίας είναι η Πάρος, η οποία έχει μία γενικότερη άνοδο τα τελευταία χρόνια ως κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός για Έλληνες και ξένους, με τη μέση ζητούμενη τιμή των εξοχικών να ανέρχεται στα 4,643 ευρώ ανά τ.μ. Στη λίστα με τις πιο ακριβές περιοχές για αγορά εξοχικού βρίσκουμε επίσης τόσο την Αντίπαρο όσο και την Πάτμο.

Η Αντίπαρος μάλιστα είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης από 4,400 ευρώ ανά τ.μ. το 2023, πλέον βρίσκεται στις 5,450 ευρώ ανά τ.μ. το 2024 (μέχρι στιγμής) με ετήσια μεταβολή +23.9%. Η Πάτμος με τη σειρά της παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του +17,1%, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για το 2024 τις 5.229 ευρώ ανά τ.μ.

Τέλος, αυτή την πεντάδα έρχεται να συμπληρώσει το νησί της Σαντορίνης, όπου η μ.ζ. τιμή πώλησης για εξοχικές κατοικίες, το 2024, είναι 4,286 ευρώ ανά τ.μ. από 4.167 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις