Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Αφύλακτο το κτίριο από όπου πυροβόλησε ο 20χρονος Τόμας Κρουκς – Το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών

Ντόναλντ Τραμπ: Αφύλακτο το κτίριο από όπου πυροβόλησε ο 20χρονος Τόμας Κρουκς – Το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών
Φωτογραφία: Reuters

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο ένοπλος που επιχείρησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ πυροβόλησε από μια στέγη για την οποία η Μυστική Υπηρεσία είχε δηλώσει ότι βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας – μια μοιραία παράλειψη που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει από την υπηρεσία, ανέφεραν δύο πρώην στελέχη της.

Δύο ντόπιοι αστυνομικοί από την Πενσιλβάνια που πήγαν να ελέγξουν μια πληροφορία για έναν ύποπτο στην περιοχή, ήταν μόνοι τους όταν ένας από αυτούς, που τον σήκωσε ο συνάδελφός του για να ελέγξει την ταράτσα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ένοπλο, τον 20χρονο Τόμας Κρουκς, είπε ο σερίφης της κομητείας Μπάτλερ, Μάικλ Σλουπ.

Το γεγονός αυτό έφερε στο φως ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια, είπε ο Κένεθ Βαλεντάιν, πρώην ειδικός πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας: «Δεν θα έπρεπε να του επιτραπεί να ανέβει στην ταράτσα», τόνισε. Ο Βαλεντάιν πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θα έπρεπε επίσης να έχει κάποιον που να παρακολουθεί τις στέγες και να σταματήσει την απειλή.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Τραμπ – τόσο επειδή είναι πρώην πρόεδρος όσο και επειδή είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους– δεν ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Μετά το επεισόδιο πάντως ανέφερε ότι το κτίριο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 μέτρων από τη σκηνή όπου θα μιλούσε ο Τραμπ και επομένως έξω από την ακτίνα ασφαλείας για την υπαίθρια εκδήλωση. Η τοπική και η πολιτειακή αστυνομία διαβεβαίωσαν ότι δεν ήταν δική τους ευθύνη η λήψη μέτρων ασφαλείας.

Αυτή η παράλειψη επέτρεψε στον Κρουκς να ανέβει ανενόχλητος στην ταράτσα και να πυροβολήσει τον Τραμπ –ξύνοντάς του μόνο το αυτί– με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους θεατές και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

«Η Μυστική Υπηρεσία είπε ότι το κτίριο ήταν εκτός της περιμέτρου. Αυτό δεν αληθεύει. Θα έπρεπε να είναι εντός της περιμέτρου. Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία», είπε ένας πρώην πράκτορας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να ερευνηθεί από ανεξάρτητες υπηρεσίες πώς ο ένοπλος κατάφερε να φτάσει τόσο κοντά στο να δολοφονήσει τον Τραμπ παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας. Η Μυστική Υπηρεσία καλείται επίσης να δώσει απαντήσεις σε έρευνες του Κογκρέσου για το ίδιο θέμα.

Ο Σλουπ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι βοηθοί του σερίφη δεν ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, εντός ή εκτός της περιμέτρου. Η πολιτειακή αστυνομία της Πενσιλβάνιας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του κτιρίου, που ανήκε στην εταιρεία εξοπλισμού συσκευασιών AGR International.

Σύμφωνα με τον Σλουπ, αστυνομικοί από το Μπάτλερ ανταποκρίθηκαν σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι κυκλοφορούσε στην περιοχή ένας ύποπτος. Στους αστυνομικούς στάλθηκε μια φωτογραφία του υπόπτου, όμως δεν τους είπαν ότι ήταν ένοπλος. Τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουν τον Τραμπ να ανέβει στη σκηνή εάν η αστυνομία γνώριζε ότι υπήρχε ένας ύποπτος στην ταράτσα.

Ο Σλουπ περιέγραψε ότι ο ένας από τους αστυνομικούς σήκωσε τον συνάδελφό του για να ρίξει μια ματιά στην ταράτσα και τότε ο ένοπλος στράφηκε προς τη μεριά του και τον σημάδεψε. Ο αστυνομικός έπεσε κάτω στο έδαφος. Αμέσως μετά ο Κρουκς άνοιξε πυρ στοχεύοντας τον Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις