Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας και μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα

Φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας και μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα

Σε εξέλιξη η φωτιά στο Σοφικό στην Κορινθία, δίπλα στην Εθνική Οδό Επιδαύρου – Κορίνθου. Ήδη εστάλη μήνυμα του 112 σε κατοίκους της περιοχής, να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσης και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (ώρα 15.30) η φωτιά κατευθύνεται προς τα χωριά Δήμαινα και Αγγελόκαστρο. Εκεί, υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο στην κορυφογραμμή το οποίο είναι ανεξέλεγκτο και επεκτείνεται διαρκώς.

Για την ώρα η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη, για να την θέσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα υπό έλεγχο. Η κινητοποίηση ήταν ταχύτατη, ενώ λίγο πριν τις 14:00 κινδύνεψαν πυροσβέστες.

Τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κορίνθου. Ενας από αυτούς τραυματίστηκε όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, εγκλωβίστηκε μαζί με συναδέλφους του.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σωθούν ωστόσο εκείνος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε από εθελοντές στο Νοσοκομείο Κορίνθου με ελαφρά εγκαύματα. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το όχημά του προκαλώντας φθορές. 

«Είμαστε σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή γιατί η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και κατευθύνεται προς τα όρια του Δήμου μας, όπου υπάρχουν χωριά και καλλιέργειες», λεει στο newsit.gr ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης.

«Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων», επισήμανε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη».

Ο δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης μιλώντας στην ΕΡΤ για την φωτιά ανέφερε: «Η φωτιά έφυγε από το Σοφικό και κατευθύνεται προς την Επίδαυρο. Υπάρχει ένα μέτωπο 4 με 5 χιλιόμετρα, ωστόσο, οι ριπές του ανέμου δυσκολεύουν τη κατάσβεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά της κατασκήνωσης».

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε στην ΕΡΤ. «Η φωτιά καίει σε πεύκα και δεν έχει ελεγχθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε επιβραδυντικό υγρό. Για τα αίτια της φωτιάς έχει ενεργοποιηθεί το ανακριτικό του πυροσβεστικού σώματος».

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Επιδαύρου

Στο μεταξύ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου, λόγω της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διακοπή της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης έως τη διασταύρωση της Δήμαινας. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση αυξήθηκαν και πλέον στην περιοχή βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου και από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη (δύο είναι συντονιστικά) και 6 ελικόπτερα 

Επιπλέον συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Οι άνεμοι στο σημείο είναι ισχυροί και αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες για την κατάσβεση.

Εστάλη μήνυμα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους του Σοφικού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφικού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Δασική πυρκαγιά 🔥 στην περιοχή #Σοφικού

❗ Παραμείνετε σε ετοιμότητα

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2024

Στις εικόνες του korinthostv.gr, φαίνεται ο καπνός από τη φωτιά που καίει δασική έκταση. Αν κριθεί αναγκαίο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα ενισχυθούν από νόμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος των πυροσβεστών είναι να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες, πριν πέσει το φως της ημέρας, χωρίς να απειληθούν περιουσίες και κατοικημένες περιοχές.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει κατασκήνωση, που για την ώρα δεν απειλείται. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις