Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Αγρότες: Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγρότες: Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2024 (ΕΑΕ 2024) όπως προκύπτει από εγκύκλιο που δημοσίευσε σήμερα (17.7.2024) ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν την ΕΑΕ2024 στον ΟΠΕΚΕΠΕ έως και την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία.

Με αυτό συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα και μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται άκυρη.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγράφονται οι οδηγίες συμπλήρωσης των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

  • Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.
  • Η αίτηση, μετά την οριστικοποίησή της λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παραλαμβάνεται, τηρείται και φυλάσσεται μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το γεωργό, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ τηρείται ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή. Ο γεωργός υποχρεούται σε οποιοδήποτε έλεγχο να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά.
  • Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη στις επεξεργασίες των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr στη διεύθυνση από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

  1. Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής μέσω των κωδικών taxisnet
  2. Είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αφού εκδώσει τον μοναδικό «εξαψήφιο κωδικό» τον οποίο παραδίδει στην Πύλη επιλογής του.
  3. Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο γεωργός που είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με το έτος 2023.
  4. Ο γεωργός που δεν είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, συμπληρώνει από την αρχή το σύνολο της αίτησης.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις