Σάββατο, 17 Αυγ.
29oC Αθήνα

Καιρός: Τους 43 βαθμούς θα αγγίξει η θερμοκρασία την Πέμπτη, παράταση του καύσωνα μέχρι την Κυριακή

Καιρός: Τους 43 βαθμούς θα αγγίξει η θερμοκρασία την Πέμπτη, παράταση του καύσωνα μέχρι την Κυριακή
eurokinissi

Αποπνικτικός και με ακραίες θερμοκρασίες θα είναι ο καιρός και στην Πέμπτη (18/07/2024) που θεωρείται η πιο δύσκολη μέρα του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο καιρός θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί με θερμοκρασίες 41, 42  ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου μέχρι το Σάββατο ενώ την Κυριακή θα… δροσίσει καθώς η θερμοκρασία θα πέσει στους… 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο καιρού της ΕΜΥ  θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (21/07/2024) καθώς οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν την Πέμπτη (18/07/2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια

Επισημαίνεται ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα την Πέμπτη (18/07/2024) η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τους 43 βαθμούς ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου

Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:  στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β.στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ.στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ.στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Πελοπόννησο, Εύβοια, Κρήτη και συνολικά σε 7 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο Πέμπτη (17/07/21024) σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη, καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αττική, Πελοπόννησος και Κρήτη, καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο (18/07/2024) για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
-Περιφέρεια Κρήτης


Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις