Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

ΕΚΤ: Aναμένεται διατήρηση των επιτοκίων μέχρι να πειστεί για την παραπέρα μείωση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Aναμένεται διατήρηση των επιτοκίων μέχρι να πειστεί για την παραπέρα μείωση του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σήμερα (18.7.2024), προτιμώντας να περιμένει περαιτέρω αποδείξεις προόδου στον πληθωρισμό πριν προβεί σε μία ακόμη μείωση τους.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνει στο 3,75%, σύμφωνα και με τους 55 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Δεν αναμένονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την πορεία του κόστους δανεισμού, με μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία να αναμένονται μόνο τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό στρέφει την προσοχή στην επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο, όταν οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα προβούν σε μια δεύτερη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφού χωνέψουν δύο ακόμη μηνιαίες εκθέσεις για τον πληθωρισμό και ανακοινώσεις για τους μισθούς και την παραγωγικότητα.

Μέχρι τότε μπορεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς και για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, για μηνύματα όπως ότι ειναι δυνατή η επανάληψη της χαλάρωσης στην ευρωζώνη το φθινόπωρο. 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις