Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Καιρός: Έντονη ζέστη με καταιγίδες και χαλάζι – Ανάσα δροσιάς στην Αττική μετά τις 26 Ιουλίου

Καιρός: Έντονη ζέστη με καταιγίδες και χαλάζι – Ανάσα δροσιάς στην Αττική μετά τις 26 Ιουλίου

Η 11η μέρα του καύσωνα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη, καθώς η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης (18.7.2024) έχουν εξαντλήσει τους πολίτες.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωση του καιρού ανέφερε πως η σημερινή μέρα θα είναι ιδιαίτερα ζεστή με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Τις επόμενες ημέρες στο όλο σκηνικό θα προστεθούν και οι καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια όπως επίσης και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου με τον υδράργυρο σε μικρή πτώση προς τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η έντονη ζέστη θα επιμείνει» σημειώνει.

«ΠΡΟΣΟΧΗ στους κεραυνούς και το χαλάζι εκεί όπου θα εκδηλωθούν οι καταιγίδες» καταλήγει η ανάρτησή του.

 

Ο Θοδωρής Κολύδας δίνει ελπίδες για δροσιά μετά τις 26 Ιουλίου

Σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως οι προγνώσεις δύο μοντέλων «μας δίνουν για την Αθήνα σαφή υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Ωστόσο, στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα προγνωστικά μοντέλα.

Η ανάρτηση Κολυδά

«ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ KAI ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ EΠΙ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ (#ECMWF & #GFS)

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα σαφή υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου . Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (με το ΕCMWF να τις δίνει νωρίτερα).

 

Οι αριθμητικές τιμές συγκλίνουν μέχρι τις 21 του μηνός , ενώ από εκεί και μετά παρουσιάζουν αποκλίσεις (αυτό διακρίνεται από την διασπορά των τιμών στα μετεωγράμματα).

Αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων, όπου αυτό το διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε τη μορφή της καμπύλης των θερμοκρασιών στα 850 hPa.

Τις διαφορές μπορείτε να τις διακρίνετε και στα δύο βίντεο τα οποία αποτυπώνουν τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στη στάθμη των 850 hPa τόσο στο ECMWF όσο και στο GFS.

Εκεί θα διακρίνετε και το επιθυμητό μπλε να πλησιάζει την περιοχή μας μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου!»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις