Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ο χάρτης του διεθνούς οικονομικού χάους που έφερε η βλάβη της Microsoft

Ο χάρτης του διεθνούς οικονομικού χάους που έφερε η βλάβη της Microsoft

Παγκόσμιο χάος έχει προκαλέσει το σημερινό (19.7.2024) τεχνικό πρόβλημα της Microsoft, οδηγώντας τη μία μετά την άλλη αεροπορικές εταιρείες να αναστέλλουν τις πτήσεις τους προκαλώντας «πολεμικές» σκηνές στα αεροδρόμια ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, η επίδραση της κατάρρευσης των συστημάτων των Microsoft/Crowdstrike, δεν αφορά μόνο τις πτήσεις αεροδρομίων, από την Αμερική έως την Αυστραλία, αλλά την λειτουργία αμέτρητων επιχειρήσεων με άμεσες συνέπειες στην «καρδιά» της οικονομίας, σε χρηματιστήρια και τράπεζες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάστηκαν με τον όμιλο να ανακοινώνει πως η υπηρεσία ειδήσεων RNS αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα που εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων στην ιστοσελίδα του, δηλαδή εκεί όπου δημοσιεύουν τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις τους. Η υπηρεσία επεξεργάζεται περίπου 350.000 ανακοινώσεις κάθε χρόνο με περίπου τα τρία τέταρτα από αυτές να θεωρούνται επιδραστικά στις τιμές των μετοχών.

Όσον αφορά τα futures του Euro Stoxx 50 μόνο 44.000 συμβόλαια έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (19.07.2024), μέγεθος που συνιστά περίπου τον μισό όγκο από τον συνήθη αυτή την ώρα της ημέρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση έως και 0,6% στις αρχικές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις διακοπές. Τα στοιχεία για τους δείκτες, όπως ο βρετανικός FTSE 100 και ο ιταλικός FTSE MIB, ήρθαν με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτά μετά το άνοιγμα. Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 18% χαμηλότερος.

Οι δραστηριότητες ορισμένων από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ινδίας έχουν πληγεί. Η 5Paisa ενημέρωσε τους χρήστες της ότι τα συστήματά της επηρεάζονται λόγω «παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας στην Crowdstrike/Microsoft», ενώ η κορυφαία εισηγμένη χρηματιστηριακή εταιρεία Angel One ενημέρωσε τους χρήστες για «διακεκομμένα προβλήματα».

Επιπλέον, οι μικρές κινήσεις μείωσης του κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και συναλλάγματος αντιστράφηκαν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά δύο μονάδες βάσης εν μέσω του καταιγισμού των ειδήσεων για τη διακοπή λειτουργίας, αλλά έχουν επιστρέψει σε μικρή μεταβολή.

Στην αγορά συναλλάγματος, η ξαφνική άνοδος του ιαπωνικού γεν δείχνει ότι η προοπτική εκτεταμένων διακοπών έχει πλήξει σκληρά τους επενδυτές σε μια ήδη τεταμένη περίοδο, όπου το κλίμα κινδύνου είναι ήδη εύθραυστο εν μέσω των ανησυχιών για την τεχνολογική πτώση και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Η άνοδος του γεν έρχεται μετά την πτώση του κατά το προηγούμενο έτος που υπονόμευσε την ιδιότητά του ως περιουσιακό καταφύγιο καταφύγιο. Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης έναντι των περισσότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων του.

Σύμφωνα με τον Άντονι Κόεν, broker στην Market Securities, η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές σήμερα. Εκπρόσωπος του Nasdaq στη Σκανδιναβία δήλωσε ότι η εταιρεία γνωρίζει το πρόβλημα της Microsoft, αλλά οι συναλλαγές και η εποπτεία της αγοράς λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με τον Charles Daly.

Στην εστίαση, η McDonald’s Ιαπωνίας ανέστειλε περίπου το ένα τρίτο των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα λόγω προβλημάτων με τις ταμειακές μηχανές.

Στον τραπεζικό τομέα, οι τραπεζικές υπηρεσίες στη Νέα Ζηλανδία επηρεάζονται από την διακοπή δικτύου, ανέφερε η New Zealand Herald, ενώ σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Ισραήλ η παγκόσμια δυσλειτουργία προκαλεί κάποιες διαταραχές στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι το πρόβλημα έχει προκαλέσει «μερική επίδραση στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο γνωρίζει το περιστατικό και το χειρίζεται». Η Capitec, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νότιας Αφρικής σε πελάτες, επηρεάζεται επίσης. Η τράπεζα λέει ότι αντιμετωπίζει δυσλειτουργία συστημάτων σε εθνικό επίπεδο, αν και οι πληρωμές με κάρτες εξακολουθούν να λειτουργούν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις