Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

ΔΕΗ: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από την EBRD για να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από την EBRD για να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής στη Ρουμανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε χθες (18.7.2024) ότι θα δανείσει ποσό των 100 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές διανομής της ΔΕΗ, η οποία δραστηριοποιείται στη ΝΑ Ρουμανία και σε δυτικές περιοχές της, στο πλαίσιο κοινοπρακτικού δανείου 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι θα αυξηθεί η ικανότητά των δικτύων να αναλαμβάνουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δάνειο θα υποστηρίξει έμμεσα τη Ρουμανία στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της να αυξήσει το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό της μείγμα στο 36,2% έως το 2030, προσθέτοντας 11,9 GW νέας ισχύος.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη ΔΕΗ Ρουμανίας στην υλοποίηση επενδύσεων προτεραιότητας στο δίκτυο διανομής της χώρας. Το έργο θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του δικτύου και θα υποστηρίξει τη μετάβαση της Ρουμανίας στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο Γιώργος Γκιαούρης, Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας για τη ΝΑ Ευρώπη της EBRD.

Επίσης, οι αναβαθμίσεις θα αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και θα μειώσουν τις απώλειες στο δίκτυο διανομής, εξοικονομώντας περίπου 31.800 τόνους ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτά θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σχεδόν μισού εκατομμυρίου έξυπνων μετρητών τελικού χρήστη έως το 2025.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις