Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία»

Προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία»

Το παγκόσμιο μπλακ αουτ που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται αναπόφευκτα είχε αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των αεροπορικών εταιρειών που επλήγησαν από την βλάβη στα συστήματα της Microsoft και της εταιρείας Crowdstrike. 

Με ανάρτησή του στο X το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία. 

«Αυτό το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ώρες και επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρείες και τα συστήματα που εκείνες χρησιμοποιούν για κρατήσεις, check-in κλπ. Δεν είναι αεροδρομιακά τα συστήματα αυτά ή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, είναι αεροπορικό. Κάποιες αεροπορικές χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτής της εταιρείας τα συστήματα για check-in και κρατήσεις. Κάποιες άλλες χρησιμοποιούν άλλο. Εκείνες που χρησιμοποιούν άλλο σύστημα, δεν έχουν επηρεαστεί», όπως τονίζουν πηγές από το αεροδρόμιο.

Και συνεχίζουν: «Αυτές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα ως βασικό αλλά έχουν και το άλλο και με το που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, γύρισαν στο άλλο σύστημα. Υπάρχουν και άλλες πολλές αεροπορικές που δεν έχουν άλλο σύστημα, άρα ξεκίνησαν να κάνουν τη διαδικασία check-in κλπ χειροκίνητα, όπως κάποτε. Περνάνε τα ονόματα πληκτρολογώντας τα και δεν σκανάρουν. Αυτό συνεπάγεται πάρα πολύς χρόνος ανά επιβάτη. Άρα αρχίζουν να επηρεάζονται και δημιουργούνται πολύ μεγάλες ουρές στο check-in της αεροπορικής και φυσικά η πτήση δεν πρόκειται να φύγει στην ώρα της, γιατί το check-in θα πάρει τον τριπλάσιο χρόνο από αυτόν που θα έπαιρνε στην περίπτωση του σκαναρίσματος των εισητηρίων.  Οι πολλές καθυστερήσεις, όταν θα είναι έτοιμες οι εταιρείες να φύγουν, θα υπάρχουν άλλες πτήσεις που είναι προγραμματισμένο να φύγουν εκείνη την ώρα. Επομένως αυτό αρχίζει να κάνει ένα παγκόσμιο ντόμινο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το σύστημα συνολικότερα και των αεροδρομίων. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε όλες αυτές τις αφίξεις μαζεμένες, ούτε τις αναχωρήσεις και δεν έχουν και πού να τις βάλουν. Για παράδειγμα η Ζυρίχη έχει ανακοινώσει στο euro controller εδώ και κάποιες ώρες ότι για τις επόμενες ώρες το αεροδρόμιο δεν θα δέχεται αφίξεις, μέχρι να ξεμπλοκάρει τις αναχωρήσείς της».

Όσον αφορά στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»: «Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής το οποίο να είναι άξιο συζήτησης. Έχουμε κάποιες, πού λίγες, ακυρώσεις και καθυστερήσεις που οφείλονται σε αυτό τον λόγο αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε εμείς επηρεαστεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε τρεις-τέσσερις ώρες από τώρα δεν θα είναι πιο δύσκολη η κατάσταση και σε εμάς. Έχει να κάνει με το πώς λειτουργήσει το ντόμινο σε εμάς. Αν θα έρθει και πώς θα έρθει στο αεροδρόμιο μας. Και η Aegean και η Sky Express, οι εταιρείες οι δικές μας, home carriers, όπως φαίνεται δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα».

Δείτε την ανάρτηση

Εκτός όμως από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις εντοπίζονται και στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις