Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα
Η γοητεία της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τα «μάτια» του Πάμπλο Πικάσο

Η γοητεία της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τα «μάτια» του Πάμπλο Πικάσο

Η γοητεία της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τα «μάτια» του Πάμπλο Πικάσο

Πέρα από μια θεματική παρουσίαση και πάνω από ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, η έκθεση ‘Pablo Picasso: η Χαρά της Ζωής’ είναι ένας προσωπικός, καλλιτεχνικός και συναισθηματικός φόρος τιμής εξαιρετικών ανθρώπων, της Παλόμα Πικάσο και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, σε ένα ξεχωριστό τόπο: την Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο. Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς από τόσο κοντά, τη ρίζα της ψυχής και την απαρχή της έμπνευσης ενός θρύλου: 62 επιλεγμένα έργα του Πάμπλο Πικάσο – ορισμένα εκτίθενται για πρώτη φορά από την προσωπική συλλογή της κόρης του, Παλόμα – συναντούν και συνδιαλέγονται με 24 μοναδικές αρχαιότητες από τη συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση φωτίζει την καταλυτική επιρροή της ελληνικής μυθολογίας στην τέχνη του, και την καθηλωτική γοητεία που του ασκούν φανταστικά πλάσματα όπως ο Μινώταυρος, σε μια μαγευτική αφήγηση. Η Παλόμα Πικάσο, ωθούμενη από τη λατρεία για την Ελλάδα του αδελφού της Κλοντ που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, συνεργάστηκε στενά με τον φίλο της, καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και εμπνευστή του Μουσείου της, και πραγματοποίησαν μαζί το μεγάλο του όραμα: να φωτιστεί το έργο και η έμπνευση του Πάμπλο Πικάσο συνυπάρχοντας με τα αρχαία αριστουργήματα, καλλιεργώντας ένα διάλογο με την ελληνική ταυτότητα και ιστορία στον πυρήνα του.

ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Παλόμα Πικάσο, ο Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Βασιλισσα της Ισπανίας Σοφία, η πριγκίπισσα Ειρήνη, ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποταμου Πρόδρομος και η Αλίκη Γουλανδρή

‘Η Χαρά της Ζωής’ αντανακλά το φως, τη φύση, τα ζώα, τα μυθικά πλάσματα, την αγαλλίαση και την αισιοδοξία, και προσκαλεί κάθε επισκέπτη σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι. Η ουσία της επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση και στην προσωπική πνευματικότητα που οι δημιουργοί της έκθεσης συνειδητά κατέθεσαν εδώ, προσδίδοντας στην Αρχαία Ελεύθερνα και το Ρέθυμνο μια θέση υπεροχής.

Η Grecotel έχει δώσει, άλλωστε, εδώ και 40 χρόνια, με γενναιοδωρία το δικό της έμπρακτο «παρών» στις ανασκαφές της Αρχαίας Ελεύθερνας και στη δημιουργία του Μουσείου της. Αφοσιωμένοι στο ακούραστο έργο του Νίκου Σταμπολίδη, ο Νίκος και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη και οι άνθρωποι της Grecotel, αγκάλιασαν το σπουδαίο του όραμα από το ξεκίνημά του, με κάθε μέσο, με την ενέργεια και την έμπρακτη υποστήριξή τους.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη, Παλόμα Πικάσο & Νίκος Σταμπολίδης στο εστιατόριο Minotaur του ξενοδοχείου Amirandes

Ήταν, λοιπόν, επόμενο να συμμετέχει σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης «Pablo Picasso: η Χαρά της Ζωής», φιλοξενώντας στα ξενοδοχεία της στο Ρέθυμνο, γενέθλιο τόπο της Grecotel, την Παλόμα Πικάσο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ανάμεσα σε άλλους εξαιρετικούς προσκεκλημένους απ’ όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας τη ζεστή, αληθινή, προσωπική φιλοξενία και το δημιουργικό πνεύμα της Grecotel που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η σύνδεση της Grecotel με την έκθεση ‘Pablo Picasso: the Joy of Life’, συμπυκνώνει ένα ξεχωριστό δεσμό με βάθος χρόνου. Το εστιατόριο Minotaur στο Amirandes, όπου εκτίθενται αυθεντικά κεραμικά του Picasso από το 2013, έχει εμπνευστεί από την αισθαντική γοητεία που ασκούσε στον καλλιτέχνη ο Μινώταυρος και η ελληνική μυθολογία.

Η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία κατά την άφιξή της  στο Creta Palace της Grecotel

H Paloma Picasso, μια αυτόνομη δημιουργική δύναμη η ίδια, επέλεξε το THE DOLLI στην Αθήνα, όπου ένας πίνακας του πατέρα της συνυπάρχει με κεραμικά του Jean Cocteau, τιμώντας την φιλία τους. Γεύθηκε την περηφάνια της Κρήτης στη φάρμα Agreco, απόλαυσε τη γαστρονομία του Minotaur, βίωσε την εγκάρδια φιλοξενία του Amirandes και μοιράστηκε την αυθεντική «Χαρά της Ζωής».

Μάρι Δασκαλαντωνάκη Αντώνης Κομνηνός Θανάσης  Μαρινά Μαρτίνου Νίκος Σηφουνάκης

Η έκθεση στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι, λοιπόν, πάνω από όλα μία πρόσκληση προς όλους να βιώσουν τη «Χαρά της ζωής», σε έναν τόπο διαχρονική πηγή έμπνευσης, σε ένα μουσείο, όπου η ιερή ιστορία της Κρήτης συναντά τη συγκλονιστική τέχνη του Πάμπλο Πικάσο. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης και η Παλόμα Πικάσο στο The Dolli σε συνάντησή τους για την
προετοιμασία της έκθεσης