Σάββατο, 20 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Καιρός – meteo: «Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση την Παρασκευή – Στους 42.1 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία

Καιρός – meteo: «Πολύ ισχυρή» θερμική καταπόνηση την Παρασκευή – Στους 42.1 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία
eurokinissi

Εξαντλητικός είναι ο καύσωνας που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες με την θερμική καταπόνηση να είναι «πολύ ισχυρή» σύμφωνα με το meteo.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo για τον καύσωνα, «πολύ ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το μεσημέρι (15:40) της Παρασκευής (19/07/2024).

Στην σχετική εικόνα παρουσιάζεται η θερμική καταπόνηση στις περιοχές 165 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών αυτών, στις περιοχές 106 από αυτούς, η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή» ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.

Η θερμική καταπόνηση (στρες) λόγω ζέστης υπολογίστηκε βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) ο οποίος ενσωματώνει μετεωρολογικές παραμέτρους όπως την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.

H θερμοκρασία που υπολογίζεται από τον UTCI μπορεί να αντιστοιχηθεί σε μια κατηγορία κλίμακας θερμικής καταπόνησης. Για παράδειγμα, θερμοκρασία UTCI 26 °C – 32 °C αντιστοιχεί στην κατηγορία «μέτρια», 32 °C – 38 °C στην κατηγορία «ισχυρή», 38 °C – 46 °C στην «πολύ ισχυρή», > 46 °C στην «ακραία» θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης ενώ η κλίμακα του UTCI επεκτείνεται και στη θερμική καταπόνηση λόγω κρύου. 

Στους 42,1 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία

Σε ότι αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε τους 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Κομπότι Άρτας και στην Αμφιλοχία. Στη Στυλίδα και στο Γύθειο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας και στη Λάππα Αχαίας τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του meteo για το Σάββατο (20/07/2024)

Σύμφωνα με το meteo για το Σάββατο (20/07/2024) στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο αναμένονται τοπικές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Στο Αιγαίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα, στα βόρεια και στην Κρήτη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 24 έως 41, στην Ήπειρο από 25 έως 41, στη Θεσσαλία από 25 έως 40, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 25 έως 41, στην υπόλοιπη Στερεά από 25 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 39, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 25 έως 40, στις Κυκλάδες από 25 έως 35, και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 30 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 30 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις