Δευτέρα, 22 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες – 100 επιπλέον κτηνίατροι στη Θεσσαλία

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες – 100 επιπλέον κτηνίατροι στη Θεσσαλία

Συνεχίζονται οι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, παρότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει νέα κρούσματα πανώλης.

Τα αποτελέσματα έξι νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε κτηνοτροφικές μονάδες κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης στην περιοχή του Δομένικου Ελασσόνας ήταν αρνητικά, ενώ στη Θεσσαλία βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα (22.7.24) 100 και πλέον κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης σήμερα, θα γίνει νέα σύσκεψη για το θέμα, ενώ αναμένεται παρέμβαση από κτηνοτρόφους της περιοχής που εκφράζουν ερωτηματικά αναφορικά με το πώς εισήλθαν από την Τουρκία, μέσω Έβρου, χωρίς έλεγχο, τα άρρωστα ζώα, τα οποία μετέδωσαν τη νόσο σε μονάδες της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, έχει αναφέρει πως τα άρρωστα ζώα εισήλθαν λαθραία από τη γείτονα.

Με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου, ενώ έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις