Δευτέρα, 22 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν και τα σκάνδαλα στον μισό αιώνα πολιτικής του

Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν και τα σκάνδαλα στον μισό αιώνα πολιτικής του
Reuters

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου και ανακοίνωσε την Κυριακή (21.07.2024) με ανοιχτή επιστολή του την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε μία δύσκολη απόφαση αλλά η ικανότητά του να ξεπερνάει τα… δύσκολα και να θεραπεύει παλιές πληγές είναι μια ικανότητα που έπρεπε να αποκτήσει πολύ πριν από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μόλις έναν μήνα μετά την εκλογή του για πρώτη φορά το 1972, ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη σύζυγό του, Νίλια, και την ενός έτους κόρη τους, Έμι, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, με τους γιους τους Μπο και Χάντερ να τραυματίζονται επίσης.

Το 2015 ο γιος του Μπο, γενικός εισαγγελέας της πολιτείας που πέθανε σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου. Ο Χάντερ εθισμένος στα ναρκωτικά, αλκοολικός και καταδικασμένος για κακούργημα.

Και καθώς τώρα αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και κατευθύνεται προς αυτό που πολλοί θα χαρακτήριζαν σίγουρα ως μια καθυστερημένη συνταξιοδότηση, οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί τον περιλούζουν με καλά λόγια και επαίνουν… ακόμη και όταν «κρύβουν» τους αναστεναγμούς της ανακούφισής τους.

Ο 81χρονος Μπάιντεν αναμφίβολα εξακολουθεί να πιστεύει ειλικρινά ότι ήταν ο μόνος Δημοκρατικός που θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο κάτι που τελικά δεν θα το μάθουμε.

Το bullying στο σχολείο και ο θάνατος γυναίκας και κόρης – Σκέφτηκε ακόμα και την αυτοκτονία

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, ο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στο Σκράντον της Πενσυλβάνια, σε μια ιρλανδοκαθολική οικογένεια που μαστιζόταν από τον αλκοολισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν δεν πίνει.

Ο πατέρας του, ένας ταπεινός πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μετέφερε την οικογένεια στο Ντέλαγουερ, όπου ο Μπάιντεν εκπαιδεύτηκε ως δικηγόρος και ξεπέρασε τον τραυλισμό του στα 20 του χρόνια απαγγέλλοντας ποίηση στον καθρέφτη.

Όμως το τραύλισμα τον οδήγησε σε bullying από συμμαθητές του, που τον φώναζαν Dash, καθώς και από μια καλόγρια που τον κορόιδευε στο σχολείο. Όταν δυσκολευόταν να διαβάσει ένα κείμενο δυνατά, του φώναζε: «Κύριε Μπου-μπου-μπου-Μπάιντεν, ποια είναι αυτή η λέξη;».

Παρά τις δυσκολίες στο σχολείο ήταν αρκετά δημοφιλής και αποφοίτησε με πτυχίο στα αγγλικά και στην πολιτική επιστήμη.

Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του το 1965, ο Μπάιντεν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο Νίλια Χάντερ στις Μπαχάμες, όσο βρισκόταν σε διακοπές. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και απέκτησαν τρία παιδιά τις επόμενες χρονιές, τον Τζόζεφ-«Μπο», τον Ρόμπερτ-«Χάντερ» και τη Ναόμι.

Το 1972, σε ηλικία μόλις 30 ετών, έγινε ένας από τους νεότερους γερουσιαστές στην ιστορία των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την πολιτεία του.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, η τραγωδία του χτύπησε την πόρτα: η επί έξι χρόνια σύζυγός του, η 30χρονη Νίλια, πέθανε μαζί με την 13 μηνών κόρη τους Ναόμι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ έκαναν χριστουγεννιάτικα ψώνια. Ο Μπάιντεν έλειπε στην Ουάσινγκτον όπου διάλεγε προσωπικό. 

Ο Μπο και ο Χάντερ, ηλικίας τότε μόλις τριών και δύο ετών, ήταν επίσης στο αυτοκίνητο αλλά επέζησαν με τραυματισμούς που δεν απειλούσαν τη ζωή τους – ο Μπο με σπασμένο πόδι και ο μικρότερος αδελφός του με κάταγμα στο κρανίο.

Ο Μπάιντεν τότε σκέφτηκε να παραιτηθεί για να φροντίσει τα αγόρια. Ήταν τόσο ταραγμένος που σκέφτηκε για λίγο να αυτοκτονήσει πηδώντας από τη γέφυρα Delaware Memorial Bridge.

Οι θάνατοι κλόνισαν την πίστη του, παραδέχτηκε αργότερα, νιώθοντας ότι «ο Θεός του είχε παίξει ένα φρικτό παιχνίδι».

Περπατούσε στις κακόφημες γειτονιές τη νύχτα, όπου «πίστευε ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να βρει καβγά», έγραψε στα απομνημονεύματά του χρόνια αργότερα. «Δεν ήξερα ότι ήμουν ικανός για τέτοια οργή».

Αποπροσανατολισμένος από τη θλίψη, ο Μπάιντεν θυμάται ότι δυσκολευόταν τόσο πολύ να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, ώστε οι υπάλληλοί του έβαζαν στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει.

Αλλά θα ξεπερνούσε την απελπισία και τον θυμό του και θα έμπαινε και πάλι ο έρωτας στη ζωή του. Για την ακρίβεια, τρία χρόνια αργότερα – όταν, το 1975, γνώρισε τη διαζευγμένη δασκάλα Τζιλ Τζέικομπς σε ένα ραντεβού στα τυφλά.

Παντρεύτηκαν το 1977 και απέκτησαν μια κόρη, την Ashley, το 1981. Αλλά τα βάσανά του θα ξανάρχιζαν.

Εν τω μεταξύ, ο γιος του έγινε δικηγόρος του στρατού στο Ιράκ και αργότερα Γενικός Εισαγγελέας του Delaware.

«Πραγματικά θαυμάζω τον Beau περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ξέρω. Είναι ένας αξιοπρεπής, έντιμος άνθρωπος», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης υποψηφιότητας του γιου του για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα το 2006.

Το 2015, ο Μπο πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου – όχι στο Ιράκ, όπως συχνά ισχυρίζεται τώρα ο πατέρας του, αλλά στο Walter Reed National Military Medical Center στο Maryland.

Ο Χάντερ ήταν πλέον το μόνο που είχε απομείνει στον Τζο Μπάιντεν από τον πρώτο του γάμο.

Αλλά ο «απίστευτος δεσμός» τους, όπως τον αποκάλεσε ο Τζο, σίγουρα δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Χάντερ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στη Νομική Σχολή του Yale, ενώ εντάχθηκε επίσης σε μια ομάδα εθελοντών Ιησουιτών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Στην εκκλησία γνώρισε την πρώτη του σύζυγο, την Kathleen Buhle.

Παντρεύτηκαν το 1993 και απέκτησαν τρία παιδιά – τη Naomi, τον Finnegan και τη Maisy.

Ωστόσο, το 2017 χώρισαν – η Kathleen είχε πια βαρεθεί τους σοβαρούς εθισμούς και τις άγριες καταναλωτικές συνήθειες του Χάντερ.

Ο Χάντερ είχε αρχίσει να πίνει από έφηβος. Όταν μπήκε στο κολέγιο, έκανε κατάχρηση κοκαΐνης.

Δουλεύοντας μετά το πανεπιστήμιο ως δικηγόρος και λομπίστας, ο Χάντερ παραδέχτηκε αργότερα ότι ήταν «αλκοολικός».

Αποστρατεύτηκε από έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 2014, αφού βρέθηκε θετικός σε τεστ κοκαΐνης – αν και ο Χάντερ επιμένει συχνά ότι η κατάχρηση ουσιών αυξήθηκε δραστικά μόνο μετά τον θάνατο του αδελφού του Μπο τον επόμενο χρόνο.

Πολλές ημέρες φέρεται να έβγαινε από το σπίτι του μόνο για να αγοράσει βότκα.

«Αυτός και ο Μπο ήταν ένα», προσπάθησε κάποτε να εξηγήσει η κόρη του Χάντερ, Ναόμι.

«Μια καρδιά, μια ψυχή, ένα μυαλό».

Το διαζύγιό του με την Kathleen το 2017 ήταν πικρόχολο. Ήρθε ακριβώς την ώρα που ο Τζο αποχωρούσε από αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα -μετά τη νίκη του Τραμπ- αλλά η Kathleen δεν κρατήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως τους εφιάλτες του Χάντερ.

Περιέγραψε πώς εκείνος έψαχνε εμμονικά πορνό στο διαδίκτυο, προσέλαβε συχνά πόρνες και είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά που βρήκε μια πίπα κοκαΐνης στο τασάκι τους.

Στα δικαστικά έγγραφα, τον κατηγόρησε ότι «ξόδευε υπερβολικά για εκείνον (συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών, αλκοόλ, ιερόδουλων, στριπτιτζάδικων και δώρων για γυναίκες με τις οποίες είχε σεξουαλικές σχέσεις) και δεν έμεναν χρήματα στην οικογένεια.

Η αχαλίνωτη σεξουαλική του συμπεριφορά είχε και άλλες σοβαρές συνέπειες.

Ένα τεστ DNA το 2019 αποκάλυψε ότι ήταν ο «βιολογικός και νόμιμος πατέρας» ενός παιδιού που γεννήθηκε από τη Λάντεν Ρόμπερτς, μια στρίπερ από το Αρκάνσας.

Ο Χάντερ ισχυρίστηκε στα απομνημονεύματά του ότι «δεν θυμάται» να έχει συναντήσει τη Ρόμπερτς, αλλά έκτοτε διευθέτησε μια αγωγή πατρότητας και πληρώνει διατροφή για το παιδί.

Για χρόνια, η οικογένεια Μπάιντεν αρνιόταν να αναγνωρίσει το μωρό Navy Joan – που σήμερα είναι τεσσάρων ετών. Αλλά μετά από σημαντική πίεση των μέσων ενημέρωσης, ο Μπάιντεν πέρυσι αναγνώρισε τελικά δημόσια το έβδομο εγγόνι του.

Η σχέση του με τη χήρα του ίδιου του αδελφού του, την Hallie Biden, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος με την Kathleen, ήταν ιδιαίτερα σοκαριστική.

Στα απομνημονεύματά του «Beautiful Things» του 2021, ο Χάντερ προσπάθησε να προκαλέσει συμπάθεια, λέγοντας ότι η διετής περιπέτεια του ζευγαριού οφειλόταν στο δέσιμο για μια «πολύ συγκεκριμένη θλίψη» που μοιράζονταν μετά το θάνατο του Μπο.

Αλλά δεν ήταν παραμύθι. Καταθέτοντας στην ομοσπονδιακή δίκη του για την οπλοκατοχή τον Ιούνιο, η Hallie είπε ότι ο Χάντερ τη «μύησε» στην κοκαΐνη κρακ.

Στη δίκη – στην οποία ο Χάντερ καταδικάστηκε – ακούστηκε επίσης πώς καυχιόταν για την «υπερδύναμη του να βρίσκει κρακ οπουδήποτε και οποτεδήποτε».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι «ο στόχος της αδυσώπητης μηχανής επίθεσης του Τραμπ» – αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι δύσκολα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για τις ανατριχιαστικές και ντροπιαστικές λεπτομέρειες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. 

Πολλές από τις πιο φρικιαστικές λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020, λόγω του αμαρτωλού λάπτοπ του Χάντερ στα μέσα ενημέρωσης, αφού εντοπίστηκε σε ένα κατάστημα επισκευής υπολογιστών στο Delaware.

Μια φωτογραφία από τον υπολογιστή του Χάντερ να είναι σε κώμα στο κρεβάτι με κάτι που φαινόταν να κρέμεται από το στόμα του και να μοιάζει με πίπα κρακ, φάνηκε να δείχνει το πόσο χαμηλά είχε πέσει.

Το ίδιο έγινε και με τις πολλαπλές γυμνές φωτογραφίες του, που τον έδειχναν συχνά να κάνει σεξ και να παίρνει ναρκωτικά με πόρνες.

Εκείνη την εποχή, η ομάδα του Μπάιντεν επέμενε ότι όλα αυτά ήταν μια «εκστρατεία συκοφάντησης» που σχεδιάστηκε από τη ρωσική παραπληροφόρηση, με περισσότερους από 50 πρώην ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών να υπογράφουν μια επιστολή στην οποία έλεγαν ότι συμφωνούσαν.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Χάντερ δικάζεται τον Σεπτέμβριο στο Λος Άντζελες με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την παράλειψη πληρωμής φόρων, τη φοροδιαφυγή και την υποβολή ψευδών φορολογικών δηλώσεων και αρνείται τα αδικήματα.

Τον Ιούνιο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τρεις κακουργηματικές κατηγορίες για όπλα που σχετίζονται με ψέματα σε κυβερνητικά έντυπα κατά την αγορά πυροβόλου όπλου. Αναμένει την καταδίκη του.

Αλλά ενώ δεν είναι σχεδόν μυστικό ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται απαράδεκτα στην προσωπική τους ζωή, η φερόμενη οικονομική ατασθαλία και η ύποπτη επιχειρηματική συμπεριφορά του Χάντερ είναι πιο δύσκολο να αποδοθεί στη βότκα ή στην κοκαΐνη.

Το «αμαρτωλό» λάπτοπ

Στις 14 Οκτωβρίου του 2020, η Νew York Post δημοσίευσε μια σειρά αποκλειστικών αναφορών σχετικά με το περιεχόμενο του φορητού υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων των email που αποδεικνύουν ότι ο Xάντερ παρουσίασε στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma στον πατέρα του, ενώ ο Τζο Μπάιντεν επέβλεπε την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στο έθνος της ανατολικής Ευρώπης.

Οι αναφορές απορρίφθηκαν αρχικά από πρώην ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών ως προϊόν «ρωσικής παραπληροφόρησης» – μόνο για να επιβεβαιωθούν καθυστερημένα από μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, η Washington Post και το CBS News.

Ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν και οι ίδιοι οι δικηγόροι του προσπάθησαν στο παρελθόν να σπείρουν αμφιβολίες ότι ο υπολογιστής που φέρεται να είχε υποστεί ζημιά από το νερό που εγκαταλείφθηκε στο κατάστημα του Mακ Άιζακ ήταν του Μπάιντεν. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένας φορητός υπολογιστής εκεί έξω που μου έκλεψαν», είπε ο Χάντερ Μπάιντεν στο CBS κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2021. «Μπορεί να με χάκαραν. Θα μπορούσε να ήταν ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Μπορεί να μου το έκλεψαν».

Μετά από τόσες οικογενειακές τραγωδίες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένας πατέρας πρέπει να είναι υπερπροστατευτικός με τον «μοναδικό επιζώντα γιο του», όπως συχνά αποκαλεί ο Μπάιντεν τον Χάντερ.

Ωστόσο, η αφοσίωσή του στον Χάντερ – την πηγή τόσων πολλών μπερδεμάτων του Προέδρου – υπήρξε τόσο άγρια όσο και ασυμβίβαστη.

«Είσαι ένας καταραμένος ψεύτης» ξεσπάθωσε αξιομνημόνευτα σε έναν απλό ψηφοφόρο στην Αϊόβα, ο οποίος είχε αμφισβητήσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ το 2019.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπάιντεν επέδειξε το ίδιο πείσμα που έκανε τον τελικό αποχαιρετισμό του από την αμερικανική πολιτική να μην είναι ώρα για ευχαριστίες και πανηγυρισμούς αλλά για ανακούφιση…

Πληροφορίες από Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις