Τρίτη, 23 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Στη Βουλή η σύμβαση για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου από Attica Bank και Παγκρήτια

Στη Βουλή η σύμβαση για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου από Attica Bank και Παγκρήτια

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μπαίνει σήμερα (23.7.2024) προς συζήτηση η σύμβαση συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και της επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holding στην ενιαία τράπεζα. H σύμβαση θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Όπως προβλέπει η σύμβαση, με την οποία δρομολογείται η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα θα συγχωνευθούν και το ενιαίο σχήμα θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με κεφάλαια έως 735 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω κεφάλαια θα εισφερθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της Attica Bank υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί και καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το μέγιστο ποσό επένδυσης που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ, εισφέροντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, θα ανέλθει σε 475,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο της Thrivest Holding σε 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ θα εισφέρει 47,9 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό των 735 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

Συνολικά, επομένως, η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση, καθώς η Παγκρήτια που θα αποτελέσει μέρος του ενιαίου τραπεζικού σχήματος, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου (ύψους 44 εκατ. ευρώ).

Η Τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» προκειμένου να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες τράπεζες, σε περίπου 3%, δηλαδή αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%.

Όπως προβλέπεται στη σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest στην Τράπεζα Αττικής ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον η Thrivest επιλέξει, κατά τη διακριτική ευχέρειά της, να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις