Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Άγιον Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου πάλι στο προσκήνιο – Πιεστικές οι προθεσμίες για επέμβαση της αστυνομίας

Άγιον Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου πάλι στο προσκήνιο – Πιεστικές οι προθεσμίες για επέμβαση της αστυνομίας

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο Άγιο Όρος μετά το ενδεχόμενο η αστυνομία να πραγματοποιήσει επιχείρηση έτσι ώστε να εκτελεστεί δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου από το αντιπροσωπείο αλλά και το κεντρικό κτήριο του μοναστηριού.

Την Δευτέρα στην Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους συζητήθηκε το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ. όπως αυτό περιγράφεται στο έγγραφο που διέρρευσε και με το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλλεται ο σχεδιασμός της επέμβασης. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε «αόριστο» το αίτημα της αστυνομίας και αποφασίστηκε να ζητηθεί η συγκεκριμενοποίησή του προκειμένου να τεθεί υπόψη της Ιεράς Επιστασίας. 

Η υπόθεση ήρθε πάλι στο προσκήνιο προκειμένου να εκτελεστούν οι δικαστικές αποφάσεις για την αποβολή των ζηλωτών της Εσφιγμένου από τα δύο κτίρια στο Άγιον Όρος.

Οι ζηλωτές έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί από το 2002, όταν αποφασίστηκε η απέλασή τους από την Πολιτεία του Άθω και έκτοτε η απόφαση αποβολής τους εκκρεμεί. Η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, που ιδρύθηκε το 2005 προχώρησε στη λήψη δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να εκκενωθούν τα δύο κτήρια.

Κατά τη διάρκεια της Σύναξης της Ιεράς Κοινότητας πολλοί εκ των αντιπροσώπων των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους. «Δεν θέλουμε να γίνει κάτι και να προκληθούν επεισόδια», σημείωσαν. Το Άγιον Όρος είχε τραυματιστεί από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου όταν ζηλωτής μοναχός εκτόξευε από το παράθυρο του αντιπροσωπείου στις Καρυές βόμβα μολότοφ, αλλά και τα θλιβερά επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2006 με τις εικόνες των αιμόφυρτων μοναχών παλιάς και νέας αδελφότητας να μεταφέρονται στο νοσοκομείο ύστερα από άγρια συμπλοκή. 

Σύμφωνα με το Voria.gr ανέφεραν στη χθεσινή Σύναξη αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημά της σχετικά με τη διαθεσιμότητα μοναστηριών να φιλοξενήσουν επί μακρόν μεγάλο αριθμό αστυνομικών, όπως και να συγκεκριμενοποιηθεί τι ακριβώς εννοεί η αστυνομία για τη χρήση των δρόμων και τη διέλευση μεγάλων οχημάτων.

Στο μεταξύ οι προθεσμίες, τουλάχιστον για την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα στενές. Οι αναγκαστικές εκτελέσεις απαγορεύονται για το διάστημα 1η έως 31η Αυγούστου, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 140Α σε συνδυασμό με το άρθρο 943), επομένως οποιαδήποτε κίνηση του δικαστικού επιμελητή για εκκένωση κτηρίων μπορεί να γίνει μέχρι την προσεχή Τετάρτη 31 Ιουλίου. Άλλως θα επαναληφθεί η διαδικασία από τον Σεπτέμβριο. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις