Τρίτη, 23 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ιταλία: Δικαστήριο ακύρωσε τα ισόβια γυναικοκτόνου… λόγω στρες από το lockdown της COVID-19

Ιταλία: Δικαστήριο ακύρωσε τα ισόβια γυναικοκτόνου… λόγω στρες από το lockdown της COVID-19
Φωτογραφία Facebook

Αμέτρητες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην Ιταλία, να ακυρώσει την ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε σε έναν άνδρα, ο οποίος σκότωσε την σύντροφό του κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της COVID-19.

Τραγικό θύμα της δολοφονίας στην Ιταλία, η 27χρονη Λορένα Κουαράντα, η οποία στραγγαλίστηκε τον Μάρτιο του 2020 από τον τότε 28χρονο σύντροφό της Αντόνιο Ντε Πάτσε επειδή νόμιζε πως το θύμα είχε κολλήσει COVID-19.

Ο γυναικοκτόνος είχε καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια κάθειρξη, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επανεξεταστεί η πρωτόδικη απόφαση καθώς δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά που συνδέονται με τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ψυχολογία των ανθρώπων.

«Οι δικαστές δεν εξέτασαν αν η συγκεκριμένη φύση της κατάστασης, η περίοδος της πανδημίας και η δυσκολία στην αντιμετώπισή της, συνιστούν παράγοντες που επηρεάζουν την έκταση της ποινικής ευθύνης», υποστήριξε το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η 27χρονο Λορένα Κουαράντα τελειόφοιτη Ιατρικής από την πόλη Φαβάρα στην επαρχία του Αγκριτζέντο, τον Μάρτιο του 2020 εμφάνισε συμπτώματα της COVID-19 όπως ξηρό λαιμό.

Ο δράστης της γυναικοκτόνιας και νοσηλευτής επειδή δεν ήθελε να κολλήσει, αποφάσισε να επιστρέψει στους συγγενείς του στην Καλαβρία.

Το θύμα τον παρακαλούσε να μείνει μαζί της και να της φέρει φάρμακα, κάτι που εκνεύρισε τον Αντόνιο Ντε Πάτσε με αποτέλεσμα να την στραγγαλίσει μέσα στο σπίτι τους μετά από καυγά.

Ο δράστης όταν κατάλαβε το τι έκανε, έκοψε τις φλέβες του και μετά ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι αντιδράσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκάλεσε ταραχή, με πολλούς πολιτικούς να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους.

«Πρώτη» από όλους αντέδρασε η Ελιζαμπέτα Λανστελότα, μία βουλευτής του κόμματος της πρωθυπουργού Μελόνι που σχολίασε την δικαστική απόφαση της γυναικοκτονίας ενώ χτύπησε και το «καμπανάκι» για να μην συνδέονται οι γυναικοκτονίες με τις επιπτώσεις που άφησε η πανδημία.

«Αδέλφια της Ιταλίας. Οι ποινές θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά είναι πιθανό να μη συμφωνήσει κάποιος με αυτές, όπως η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να ακυρώσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον δολοφόνο της Λορένα Κουαράντα επειδή βίωνε στρες λόγω της πανδημίας.

Η COVID δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να γίνει ελαφρυντικός παράγοντας, ειδικά σε υποθέσεις γυναικοκτονίας. Στη διάρκεια της πανδημίας είδαμε μια αξιοσημείωτη αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία που είχε αποτέλεσμα τραγωδίες και η σημερινή βία κινδυνεύει να καταστεί επικίνδυνο προηγούμενο. Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να έχει ελαφρυντικά, από σεβασμό προς τα θύματα και τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Λαντσελότα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις