Η συζήτηση γύρω από την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, είναι γεγονός πως σήκωσε αρκετή… «σκόνη», καθώς το οικονομικό επιτελείο (ΥΠΟΙΚ) και η ΑΑΔΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των λογιστών και φοροτεχνικών, ενώ στο βάθος έπρεπε να φροντίσουν και για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αυτό προκύπτει και από τα «χείλη» στελεχών του ΥΠΟΙΚ, καθώς εξηγούν πως αν έσπευδαν σε μία ανακοίνωση για παράταση των φορολογικών δηλώσεων πέραν της προκαθορισμένης ημερομηνίας, θα έθετε σε κίνδυνο το σχέδιο είσπραξης των φορολογικών εσόδων και τον προϋπολογισμό.
Πιο αναλυτικά, η αρχική ημερομηνία λήξης της προθεσμίας τοποθετήθηκε στις 26 Ιουλίου, ενώ τα σενάρια την μεταθέτουν λίγες μόλις ημέρες μετά, στις 31 Ιουλίου, χωρίς τίποτα να έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί επίσημα.
Ωστόσο, την ίδια ημερομηνία, στις 31 Ιουλίου 2024, λήγει και μία άλλη προθεσμία, αυτή της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, την οποία αναμένει να εισπράξει και προϋπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως αν προχωρούσε σε μία ανακοίνωση για μία παράταση ενός μήνα ακόμα ως τα τέλη Αυγούστου, αυτό θα εκτροχίαζε τον προϋπολογισμό καθώς θα οδηγούσε πολλούς φορολογούμενους στην απόφαση να επιδιώξουν να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο, αντί να εξοφλήσουν την πρώτη δόση τους εντός του Ιουλίου.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ, Όμηρος Τσάπαλος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει», καθώς δε θα εισπράξει χρήματα τα οποία υπολόγιζε πως θα εισπράξει έως τις 31 Ιουλίου.
«Ένας προϋπολογισμός καταρτίζεται και ψηφίζεται προκειμένου να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όταν έρχεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σου λέει ότι θέλω συγκεκριμένα χρήματα κάθε τέλος του μήνα, δεν μπορεί κανένας, κατά τη γνώμη μου, ούτε εγώ, ούτε υφυπουργός ή κανένας υπηρεσιακός παράγοντας ελαφρά την καρδία να πάρει μια απόφαση και να πει εντάξει, θα βρούμε λεφτά από αλλού, ας τους δώσουμε δύο μήνες παράταση. Δεν λειτουργεί έτσι το κράτος και κανένας προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.
Ως εκ τούτου, αν και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η ημερομηνία «κλειδί» είναι η 31η Ιουλίου μέχρι την οποία το Δημόσιο θέλει να εισπράξει όσες περισσότερους φόρους δύναται από την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα θεωρηθεί πως παρουσιάζεται μεγαλύτερη ευελιξία για ολιγοήμερες έστω επιπλέον παρατάσεις, μετά και από αυτήν, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη της πρώτης δόσης.
Τι αλλάζει από του χρόνου
Ωστόσο, τέτοια διλήμματα το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί να αποτελέσουν παρελθόν από του χρόνου, καθώς και οι καθυστερήσεις και οι πιέσεις για παρατάσεις από πλευράς λογιστών και φορολογουμένων.
Το πλάνο του οικονομικού επιτελείου είναι να εφαρμόσει μία «στάνταρ» ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτος, αρχής γενομένης το 2025, και συγκεκριμένα από 1η Μαρτίου έως 30 Ιουνίου, χωρίς καμία περαιτέρω συζήτηση για καθυστερήσεις και αναβολές.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν πως θα έχουν εκδοθεί έγκαιρα, έως τις 28 Φεβρουαρίου, και οι σχετικές εγκύκλιοι, οι αποφάσεις και τυχόν νέα έντυπα, κάτι που φέτος δεν συνέβη οδηγώντας σε καθυστερήσεις, ενώ θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και διακοπές η πλατφόρμα του Taxisnet.
Θα πρέπει να τηρείται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς η διορία της 14ης Φεβρουαρίου για την αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών στο σύστημα και σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ οι τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας, ενέργειας, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ. υποχρεούνται έως την 28η Φεβρουαρίου να στείλουν στο Taxisnet τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος.