Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ανασχηματισμό στα υπουργεία: Όλες οι αλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ανασχηματισμό στα υπουργεία: Όλες οι αλλαγές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις αλλαγές στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων υπουργείων.

Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο στόχος είναι τα νέα πρόσωπα να έχουν μπροστά τους χρόνο να ενημερωθούν, να προσαρμοστούν και να είναι έτοιμα να ασκήσουν τα καθήκοντα τους στα υπουργεία το φθινόπωρο, οπότε και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “θα τρέξει” μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Το σκεπτικό των αποφάσεων

Με τον ανασχηματισμό ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η αξιολόγηση αφορά όλους και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τη θέση του δεδομένη.

Επιπλέον, ζητούμενο είναι η καλύτερη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Πέρα, δε, από την απόδοση του καθενός και της καθεμίας στη θέση ευθύνης που έχει αναλάβει στον κρατικό μηχανισμό, στον “ανασχηματισμό” βαρύνοντα λόγο αναμένεται να παίξει και η συνεργασία που είχαν οι Γενικοί Γραμματείς με τους υπουργούς, αλλά και με βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ήταν πολλοί οι βουλευτές που εξέφρασαν “παράπονα” στον Κ. Μητσοτάκη για κλειστές πόρτες ακόμη και Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, αλλά και φαινόμενα αλαζονείας.

Ποια πρόσωπα μπαίνουν στα υπουργεία

Αλλαγή “σκυτάλης” φέρεται να προωθείται σε περίπου 20 γενικές γραμματείες υπουργείων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να αφορά στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.

Στον ανασχηματισμό, που προωθεί ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αξιοποιηθούν περισσότερα «γαλάζια» στελέχη, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές της Ν.Δ..

Πρόσωπα, των οποίων το όνομα έχει συζητηθεί για αξιοποίηση στις συγκεκριμένες θέσεις είναι του Τάσου Γαϊτάνη στη Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, στο υπουργείο Ανάπτυξης, του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ, Χριστόφορου Μπουτσικάκης, των πρώην βουλευτών Γιάννη Μελά και Σάββα Χιονίδη, του πρώην Περιφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιου, αλλά και του πρώην Δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, πιθανότητα στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, κάποιοι Γενικοί Γραμματείς συζητείται να πάρουν “μεταγραφή” σε άλλο υπουργείο.

Προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι και από την πλευρά υπουργών, καθώς οι Γενικοί Γραμματείς έχουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδιασμών των υπουργείων.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να έχει προτείνει τον συνεργάτη του Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επεξεργαστεί τον σχεδιασμό για τις αλλαγές Γενικών Γραμματέων – κάποιοι εκ των οποίων έχουν μακρόχρονη παρουσία στις συγκεκριμένες θέσεις – με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Μυλωνάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, αλλά και τον σύμβουλο του, Θανάση Νέζη, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι ανακοινώσεις είναι θέμα ολίγων εικοσιτετραώρων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις