Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ποιος δεν θα είναι παρών στη γιορτή της Δημοκρατίας στο προεδρικό, ποιοι δεν προσκλήθηκαν, νέος χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, o«Πολικός Αστέρας» της οικονομικής πολιτικής κατά Καραβία, ο εφοπλιστής που ψάχνει να αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάτμο, η Τουρκία και τα καλώδια στο Αιγαίο και οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια

Ποιος δεν θα είναι παρών στη γιορτή της Δημοκρατίας στο προεδρικό, ποιοι δεν προσκλήθηκαν, νέος χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, o«Πολικός Αστέρας» της οικονομικής πολιτικής κατά Καραβία, ο εφοπλιστής που ψάχνει να αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάτμο, η Τουρκία και τα καλώδια στο Αιγαίο και οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια

1500 καλεσμένοι!

Στους κήπους του προεδρικού μεγάρου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί τους περίπου 1500 καλεσμένους τους στην μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, την επέτειο των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης. Έχουν προσκληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, το υπουργικό συμβούλιο, όλοι οι βουλευτές εκτός από τους Σπαρτιάτες, οι ευρωβουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, ανώτατοι δικαστικοί, ανεξάρτητες αρχές, αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων, πρυτάνεις, Ιδρύματα, πολλοί σύλλογοι, επιστημονικοί, επαγγελματικοί, επιμελητήρια, πρόσωπα από τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών, πολλοί από την κοινωνία των πολιτών. Την τιμητική τους θα έχουν οι αντιστασιακές οργανώσεις που έδρασαν κατά της χούντας. Προσκλήθηκαν και βουλευτές της πρώτης βουλής της Μεταπολίτευσης του ´74. Απών και φέτος θα είναι ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θεωρεί ότι οι πρώην δεν πρέπει να προσέρχονται για να αφήνουν χώρο στους εν ενεργεία προέδρους Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα κάνει ομιλία για τα μηνύματα της Μεταπολίτευσης στη Βουλή. Την Πέμπτη το απόγευμα αναχωρεί για το Παρίσι όπου θα παρακολουθήσει την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα. Από την Δευτέρα όλα δείχνουν ότι κληρώνει για Επίτροπο και για τον «ανασχηματισμό» των γενικών  γραμματέων. Σπάνε τα τηλέφωνα. Πολλά καρδιοχτύπια. Να τους ανακοινώσουν να ησυχάσουμε κι εμείς.

Σφάζονται!

Είναι τόσο ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους «οχτώ» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να παρεκτραπεί. Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσαν στον Στέφανο Κασσελάκη το θέμα ότι δεν μπορεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί πάνω στις κάλπες για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής συνεδρίασης που είχε η Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Ο Κασσελάκης απάντησε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτάται από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. «Και εν πάση περιπτώσει όποιος δεν θέλει να είναι εδώ να φύγει», απάντησε οργισμένος. Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τον πρόεδρο να ανακαλέσει. Ο Κασσελάκης αρνήθηκε. «Δεν ανακαλώ» απάντησε. Η Όλγα Γεροβασίλη εξοργισμένη αποχώρησε από τη συζήτηση. Ακολούθησε όλη η «Τσιπρική» ομάδα (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Φλαμπουράρης, Νοτοπούλου, Συμεωνίδου κα. Δεν αντέχει η μία πλευρά την άλλη. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει φωτιά.

Καζάνι που βράζει!

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτούς που  αμφισβητούν τον Κασσελάκη  είναι και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας. «Μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής» αλλά και «διχαστικός» είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη  σε ό,τι αφορά και στο deal για την Τράπεζα Αττικής. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι λάβρος κατά της συμφωνίας στην οποία  προχώρησε η κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά στελέχη όμως που εκφράζουν έναν προβληματισμό κατά πόσο είναι σωστή αυτή η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο Πέμπτη θα δοθεί μάχη στη Βουλή. Το θέμα είναι ποια από τις δύο γραμμές θα κυριαρχήσει μια και η έννοια της κομματικής πειθαρχίας έχει εξαντληθεί στο κόμμα της αριστεράς με τις τόσες φωνές που υπάρχουν ενίοτε και με χροιά διάσπασης. Πρόσωπο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπάρχει για να διεκδικήσει την ηγεσία αυτήν την στιγμή. Όσοι διατυπώνουν το αίτημα να φύγει θα πρέπει να δείξουν και ποιος θα τον διαδεχθεί.

Κρας τεστ στην ΚΟ

Σε κρας τεστ αναμένεται να εξελιχθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει αύριο Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα. Ήδη υπάρχει πολύ μουρμούρα μεταξύ των βουλευτών ότι άργησε ο πρόεδρος να την συγκαλέσει. Στην προηγούμενη (μετά τις ευρωεκλογές συνεδρίασε) μίλησε μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης και αποχώρησε. Αύριο θα πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές. Το βέβαιο είναι ότι εάν υπάρξει πρόσκληση – πρόκληση από τον πρόεδρο να βάλουν το χέρι στην τσέπη πιο βαθιά για την ΑΥΓΗ, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αναμένουν να τους παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα βάζει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματος, όπως είπαν στο NEWSIT τουλάχιστον τρεις βουλευτές. Θα υπάρξουν και φωνές να σταματήσει η
πολεμική σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Επιτυχίες

Πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την χώρα μας αυτοί οι φάκελλοι. Η έκπληξη ήταν όμως η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξελέγη με διακομματική στήριξη. Το έμαθε στις αλβανικές φυλακές όπου επέστρεψε μετά την άδεια που πήρε να παραβρεθεί στην πρώτη ολομέλεια και να αναλάβει τα καθήκοντα του.

Δάκτυλος Γεραπετρίτη

Στις 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η δίκη με το αίτημα της πρόωρης αποφυλάκισης του μετά την έκτιση του μεγαλύτερου μέρους της ποινής του και την καλή αγωγή που έχει επιδείξει. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες πλέον να γίνει αποδεκτό το αίτημα του και να αποφυλακιστεί μετά τις δημοτικές εκλογές στις 4 Αυγούστου στην Χειμάρρα. Ποιος έπαιξε και παίζει κρίσιμο ρόλο στην διαδικασία της αποφυλάκισης του Μπελέρη που βασικά είναι απόφαση του Έντι Ράμα; Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης!

O «Πολικός Αστέρας» της οικονομικής πολιτικής κατά Καραβία

Η στήλη έχει κάνει σημαία την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα μας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έρχεται να ενισχύσει τη θέση μας. Χθες, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο Φ. Καραβίας είπε πως η αύξηση των επενδύσεων «πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια». Ο επικεφαλής της Eurobank τόνισε πως ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Eurobank είναι η τράπεζα που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για το δανειακό σκέλος, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτήθηκε, ξανά πρώτη, και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Ήδη συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €5,7 δισ., αξιοποιώντας πόρους €1,5 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και €1,1 δισ. μέσω δικών της δανείων.

Εφοπλιστής θέλει να αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάτμο

Μόνο ένα πεντάστερο ξενοδοχείο διαθέτει η Πάτμος, το Patmos Aktis Suites & Spa., που ανήκει στην επενδυτική εταιρεία SMERC του Νίκου Καραμούζη στην οποία έχει επενδύσει γνωστή εφοπλιστική οικογένεια με παρουσία στα ξενοδοχεία. Στο νησί λειτουργούν και κάποιες μικρότερες μονάδες που φαίνεται πως έχουν μπει στο στόχαστρο άλλου εφοπλιστή, από το χώρο της ακτοπλοΐας, που ψάχνει να επενδύσει, και αυτός, στον τουρισμό.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στον Great Sea Interconnector εμφανίστηκε!

Μέχρι και πέντε πολεμικά πλοία είχε αναπτύξει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κάσου όπου έπλεε το υπό ιταλική σημαία «Levoli Relume». Το πλοίο είχε στόχο την πραγματοποίηση θαλασσίων ερευνών επειδή από τη συγκεκριμένη περιοχή θα περάσει το υποβρύχιο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, του περίφημη Great Sea Interconnector. Είχε προηγηθεί η τουρκική κινητοποίηση κατά την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών από άλλο πλοίο. Το συμπέρασμα; Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι επενδυτές που ζητούν σχετικές εξασφαλίσεις με συνυπολογισμό του γεωπολιτικού ρίσκου..

Τα συνεχή ρεκόρ στα χρηματιστήρια και οι προβλέψεις

Αν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής δεν πρέπει να ανησυχείτε! Τα στοιχεία δείχνουν πως οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ετήσια πραγματική απόδοση 5,1% από το 1900 μέχρι σήμερα, ενώ η απόδοση των αμερικανικών μετοχών για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι 6,5% ετησίως. Καθόλου άσχημα δηλαδή, παρά τις αναταράξεις, τα κράχ και τα λουκέτα σε επενδυτικούς κολοσσούς. Αν, όμως, είστε βραχυπρόθεσμος τότε πιθανώς πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε τους αναλυτές που θεωρούν πως τα συνεχή ρεκόρ των διεθνών χρηματιστηρίων, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, οδηγούν σε «φούσκα» που κάποια στιγμή θα σπάσει. Και οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από το σπάσιμο μιας τέτοιας «φούσκας» θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες για τους επενδυτές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Rotation, exit και νεοεισερχόμενοι στους 63 γενικούς γραμματείς, πότε θα γίνει ο «ανασχηματισμός», τα ονόματα, η «μαύρη τρύπα» του ΕΔΣΝΑ και η ίδρυση του «The Olive Legend Group» Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα με Αντετοκούνμπο, πριν ή μετά κληρώνει ο ή η Επίτροπος, η «ανταρσία» και οι «μεσσίες» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας, τρέχουν και για άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο και η εθνική στρατηγική για τα chips Η εφτάψυχη Ούρσουλα, τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Κύπρος, παράπλευρη απώλεια στον «πόλεμο» η Κουνταδάκη, 5000 συν 5000 πράσινες υπογραφές, όταν ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, ο ρόλος Σδούκου στα μέτρα για το ρεύμα, το υπόγειο τρένο στην Πάτρα που δεν θα γίνει και οι πιέσεις στην αγορά γραφείων Ηλεκτροσόκ για τα εμβόλια στην Ούρσουλα, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, μυστικές συσκέψεις στο Στρασβούργο, γιατί ο Βέμπερ έγινε μαύρο πρόβατο, ο γάμος Καραμούζη – Αντωνόπουλο στο ελαιόλαδο, η τύχη της ΜΙΝΕΡΒΑ, οι ευκαιρίες από τη συγκέντρωση κλάδων και οι απανωτές θετικές εκθέσεις για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις