Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

«Βόμβα» στις εισφορές των επαγγελματιών από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

«Βόμβα» στις εισφορές των επαγγελματιών από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Μπορεί κανείς να απορεί πως μπορεί να συνδεθούν οι μισθοί στο Δημόσιο με τις εισφορές των… ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά η απάντηση είναι πως μπορεί να υπάρξει τέτοια σύνδεση, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αυτή σύνδεση θα υπάρξει -και μάλιστα με αρνητικά αποτελέσματα για τους επαγγελματίες -σε περίπτωση που στο δείκτη μισθών, τον οποίο ετοιμάζει ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας – με βάση τον οποίο θα καθορίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών – συμπεριληφθεί και η εξέλιξη των μισθών του Δημοσίου.

Βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, οι εισφορές των μη μισθωτών θα αναπροσαρμόζονται από το 2025 κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη μισθού (σ.σ. Του προηγούμενου έτους). Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν στο δείκτη αυτό θα συμπεριλάβει και τους μισθούς του δημοσίου, πέραν εκείνων του ιδιωτικού τομέα. 

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2024, δόθηκε ένα μπαράζ αυξήσεων σε όλο το δημόσιο, πάνω από 10%, μέσω του νέου μισθολογίου, αλλά και αυξήσεων σε επιμέρους ομάδες εργαζομένων.

Οι αυξήσεις αυτές στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2024 φαίνεται πως είναι διακριτά μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι τελευταίες αφενός σημειώθηκαν βασικά κατά τον 4ο μήνα του τρέχοντος έτους και αφετέρου αφορούσαν τη μικρότερη μερίδα των μισθωτών.

Ο λόγος για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση μόλις 3% – 3,5% στο μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Μ΄  άλλα λόγια, το ποσοστό αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να είναι υποτριπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν συμπεριληφθεί στο δείκτη μισθών -με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών το 2025 – και οι αυξήσεις στο Δημόσιο, η αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών θα επηρεαστεί θετικά, δηλαδή προς τα πάνω, ιδίως από αυτές και όχι από τις (αισθητά) μικρότερες αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Όλα αυτά,φυσικά, θα αποτραπούν, σε περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας, αποφασίσει να μην εντάξει τους μισθούς του Δημοσίου στο δείκτη μισθών, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι εισφορές των μη μισθωτών το 2025.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις