Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ευρωζώνη: Αδρανοποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της αιφνιδιαστικής πτώσης της Γερμανίας

Ευρωζώνη: Αδρανοποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της αιφνιδιαστικής πτώσης της Γερμανίας

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης σημείωσε πολύ μικρή αύξηση αυτόν τον μήνα, καθώς η κορυφαία οικονομία της Γερμανίας σημείωσε επιβράδυνση. 

Ο σύνθετος δείκτης PMI διευθυντών προμηθειών της S&P Global υποχώρησε στο 50,1 τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (24.7.2024), σε έρευνα του Bloomberg. Αυτή η υστέρηση μπορεί να αποδοθεί στη Γερμανία, η οποία συρρικνώθηκε απροσδόκητα, πέφτοντας κάτω από το ζωτικό όριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Η Γαλλία απέτυχε επίσης να αναπτυχθεί, αν και η μέτρηση 49,5 ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις εκτός από μία σε έρευνα 11 οικονομολόγων. 

«Φαίνεται κάπως έτσι, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ελάχιστα κινήθηκε τον Ιούλιο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά στον τομέα της μεταποίησης και αντισταθμίστηκε η μέτρια ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών».

Η βιομηχανία βρίσκεται πλέον σε συρρικνωτικό έδαφος εδώ και δύο χρόνια. Τον Ιούλιο σημείωσε χαμηλό επτά μηνών και ο de la Rubia τόνισε επίσης ότι «είναι ανησυχητικό το πόσο σταθερά οι εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης μειώνουν τις θέσεις εργασίας μήνα με τον μήνα».

Τα στοιχεία είναι από τα πρώτα που θα αναλύσουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τους επόμενους μήνες, αφού άφησαν τα επιτόκια σε αναμονή την περασμένη εβδομάδα. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν ότι η ανάπτυξη έχει εξασθενήσει, περιμένουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε καλό δρόμο για να φθάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη την οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI, και οι τιμές παραγωγής μειώθηκαν ελάχιστα. Αυτό παραπέμπει σε επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο de la Rubia.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις