Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Τι έδειξε η χαρτογράφηση των αναγκών των επιχειρήσεων σε επαγγελματικές ειδικότητες

Τι έδειξε η χαρτογράφηση των αναγκών των επιχειρήσεων σε επαγγελματικές ειδικότητες

Τα επαγγέλματα που αναζητούν περισσότερο οι επιχειρήσεις χαρτογράφησε η έρευνα της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος μαζί με την εταιρεία Palmos Analysis, για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2024

Συγκεκριμένα η έρευνα της ΚΕΕΕ ανέδειξε τους Πωλητές, λογιστές, υπαλλήλους γενικών καθηκόντων, μηχανικούς, σερβιτόρους και οδηγούς ως επαγγέλματα που αναζητούν περισσότερο οι επιχειρήσεις.

Στην έρευνα Πεδίου συμμετείχαν 5.076 επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ως προς την Περιφέρεια και τον Τομέα Δραστηριότητας, ώστε να προκύψουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας.

Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν ως προς το μέγεθος (αριθμός εργαζομένων), την Περιφέρεια, τον Τομέα κύριας δραστηριότητας, το μονοψήφιο ΚΑΔ, τη νομική μορφή, τον κύκλο εργασιών και τον εάν η επιχείρηση έχει ή όχι εξαγωγικό χαρακτήρα.

Προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, η πλήρης εικόνα των αναγκών εργασίας των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε, αναφορικά με την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης: «Η νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της ΚΕΕΕ προσδιορίζει με ακρίβεια και συνέπεια τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αγορά εργασίας.

Τα ερευνητικά δεδομένα μας παρέχουν στοιχεία, τα οποία δυνάμεθα να αξιοποιήσουμε και -σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία- να συσχετίσουμε την προσφορά με τη ζήτηση και να σχεδιάσουμε στρατηγικά το μέλλον του επιχειρείν στη χώρα».

Η ανάλυση επαγγελματικών κατηγοριών έχει πραγματοποιηθεί ανά Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη και για τις μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και σε τοπικό, γεωγραφικό επίπεδο. Παράλληλα, είναι διαθέσιμη και με βάση τον κύριο τομέα δραστηριότητας και το πρωτοβάθμιο ΚΑΔ των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και με βάση τα βασικά μεγέθη απασχόλησης και κύκλου εργασιών.

Παρέχεται, τονίζει η Ένωση, με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες σετ δεδομένων, προκειμένου η Διοίκηση και οι αρμόδιοι Φορείς να είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης/κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις