Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Επιμένει ο Ερντογάν για τα περί «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ

Επιμένει ο Ερντογάν για τα περί «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ

Η Τουρκία προκαλεί με κάθε τρόπο με αφορμή σήμερα την επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από την Κομοτηνή και θεωρούσε τον εαυτό του «Τούρκο της Δυτικής Θράκης»…

Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν σε αναρτήσεις που αναφέρουν και πάλι τα περί τουρκικής μειονότητας στην «Δυτική Θράκη».

«Τιμώ τη μνήμη του αείμνηστου γιατρού Sadık Ahmet, του θρυλικού ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, στην 29η επέτειο του θανάτου του. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Sadık Ahmet έχει μεγάλο μερίδιο στα κέρδη που έχει σήμερα η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ο γιατρός Sadık Ahmet ήταν ένας αληθινός άνθρωπος που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για αυτόν τον σκοπό. Τιμούμε τη μνήμη του για άλλη μια φορά και ευχόμαστε υπομονή στην οικογένεια και τους συντρόφους του. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι, ως Τουρκία, στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα» είναι η ανάρτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε την ανάρτηση 

 

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε ανάρτηση επαναλαμβάνοντας τα ίδια με λιγότερα λόγια…

 

«Τιμούμε τη μνήμη του Δρ. Sadık Ahmet, του αξέχαστου ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτή του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης, με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υποστηρίζουμε τον αγώνα στον οποίο ο Δρ Sadık Ahmet αφιέρωσε τη ζωή του ανιδιοτελώς για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη για να επιτύχει τα νόμιμα δικαιώματά της», γράφει η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ποιος ήταν ο Σαδίκ Αχμέτ 

Γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή. Αποφοίτησε από το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται από τους σημαντικούς πολιτικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Την δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Τον Μάρτιο του 1990 ο εθνικιστικός οργανισμός “Τουρκική Εστία” (Τουρκικά: Türk Ocakları) βράβευσε τον Σαδίκ για την προσπάθειά του να ενισχύσει την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για “διατάραξη κοινής ειρήνης” γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του, Guven, διακηρύξεις ότι είναι τουρκική η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πρωτόδικα, η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε στην φυλακή περί τους δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη, ο δρόμος που στεγάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, έχει μετονομαστεί απο τις τουρκικές αρχές σε Dr Sadık Ahmet. Σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις