Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Εικόνες και βίντεο

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – Εικόνες και βίντεο

Δεξίωση πραγματοποιείται απόψε (24.07.2024) στο Προεδρικό Μέγαρο στην επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το Προεδρικό Μέγαρο έχει πλημμυρίσει από κόσμο προκειμένου να γιορταστεί αυτή η ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα που σήμανε την επιστροφή της Δημοκρατίας. 

Οι προσκεκλημένοι φέτος είναι πολλοί και από διάφορους χώρους και η παρουσία τους έχει συμβολικό χαρακτήρα. 

Εκτός από τους καθιερωμένους επίσημους προσκεκλημένους έχουν επίσης προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και δίνουν το παρών δήμαρχοι ακριτικών και μαρτυρικών περιοχών, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, διακεκριμένοι αθλητές και αρχηγοί ομάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα, αλλά και απλοί πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν με τις πράξεις τους ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη δεξίωση παρίστανται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλ.Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιάννης  Στουρνάρας, υπουργοί, υφυπουργοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες αθλητές κα.

Δεν λείπουν τα πηγαδάκια όπως συνηθίζεται άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις. 

 

Ιδιαίτερη συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης τα είπε με τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξάλλου συζήτησε για αρκετή ώρα με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Εντύπωση προκάλεσε και η θερμή συνομιλία μεταξύ του δημάρχου της Αθήνας με την Ντόρα Γιαννακοπούλου και την Αννα Διαμαντοπούλου με τους τρεις να διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Συζήτηση και με τους δημοσιογράφους είχε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει  αποκλειστικά στη χώρα μας. Κάθε χώρα θα στέλνει ένα πρόσωπο, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας.

Μητσοτάκης: Θα πάω στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να πάει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων… «Ετοιμάζομαι να πάω, θα πάμε καλά. Έχουμε μεγάλη αποστολή» είπε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους.

Ρωτήθηκε μάλιστα αν πάει να δει κάποιον αγώνα της Εθνικής Μπάσκετ Ανδρών, αλλά το γεγονός ότι αγωνίζεται στην πόλι Λιλ στέκεται εμπόδιο στο να δει από κοντά ο πρωθυπουργός την «επίσημη αγαπημένη». «Όχι δε νομίζω ότι θα πάω στο μπάσκετ, είναι μακριά. Είναι περίπου ένα δίωρο να πας και ένα δίωρο να γυρίσεις. Στο Παρίσι έχει τένις, έχουμε κολύμβηση… Θα επιστρέψω Κυριακή».

Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε «ξέφυγε» ούτε η οικοδέσποινα της δεξίωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ρωτήθηκε αν θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο και την επόμενη πενταετία με την ίδια να απαντά. «Αυτό είναι κάτι που δεν το αποφασίζω εγώ. Όπως λέμε και στα νομικά αλυσιτελώς ρωτάτε».

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται ερωτήσεις σχετικά με τον γάμο του. Όπως είπε η προετοιμασία πηγαίνει πολύ καλά, ενώ το 90% των καλεσμένων θα είναι από το εξωτερικό.

Το τετ α τετ Σακελλαροπούλου – Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε για πρώτη φορά το παρών στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και δέχτηκε και την ανάλογη ερώτηση από την κυρία Σακελλαροπούλου.

«Πως είναι που είστε πρώτη φορά εδώ;» ρώτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Στέφανο Κασσελάκη. «Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη που είμαι εδώ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάποιον σε τόσο νεαρή ηλικία σαν εμένα», ήταν η απάντησή του.

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και εκπρόσωποι της Εθνικής ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro 2004. Παρόντες είναι οι Αγγελος Μπασινάς, Τάκης Φύσσας, Γιάννης Τοπαλίδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Χαλκιάς και Γιώργος Καραγκούνης.

 

Άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού (συνθέτες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κλπ), οι οποίοι κατά την περίοδο της Χούντας εξέφρασαν με τα έργα τους την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση.

 

Στην δεξίωση παρούσα είναι και η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις