Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Συμπαρασύρονται από τα αρνητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών κολοσσών και την κατάρρευση του Nasdaq

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Συμπαρασύρονται από τα αρνητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών κολοσσών και την κατάρρευση του Nasdaq

Στο «κόκκινο» βρίσκονται όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (25.07.24) από το πρωί -μαζί και το ελληνικό, του οποίου ο γενικός δείκτης πέφτει κοντά στο 1%.

Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου Λονδίνου πέφτει 0,78%, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης πέφτει με 1,21% και ο δείκτης CAC 40 (Παρίσι) πέφτει1,61%.

Ακόμα μεγαλύτερη (2,15%) είναι η πτώση του δείκτη στο Μιλάνο (FTSE MIB), ο δείκτης της Μαδρίτης μειώνεται κατά 1,31% ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πέφτει 1,21%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την πιο πολυσύχναστη ημέρα της περιόδου εταιρικών κερδών, μετά τις απογοητευτικές εκθέσεις μιας σειράς εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Kering και Nestle.

Ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων σημείωσε πτώση, με την Kering να βυθίζεται μετά την προειδοποίηση ότι τα κέρδη της θα καταρρεύσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση πολυτελών ειδών ψύχεται. Άλλες εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας Hermes και Burberry υποχώρησαν επίσης.

Η Nestle σημείωσε πτώση 4,5%, καθώς υποβάθμισε τις προοπτικές των πωλήσεών της για το έτος, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες αυξήσεις των τιμών με υψηλότερους όγκους. Η Stellantis NV υποχώρησε καθώς τα κέρδη της έπεσαν κατακόρυφα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων ήταν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ οι κλάδοι της προσωπικής φροντίδας, των φαρμάκων και των παντοπωλείων και της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν υπεραπόδοση.

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών έχει χάσει τη δυναμική του μετά το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε ο δείκτης αναφοράς στα μέσα Μαΐου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους στη γεωπολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Έρευνα του Bloomberg σε στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς έδειξε ότι βλέπουν μικρή άνοδο για τον Stoxx 600 μέχρι το τέλος του έτους.

Η περίοδος κερδών του δεύτερου τριμήνου έχει επίσης απογοητεύσει σε γενικές γραμμές μέχρι στιγμής. Περισσότερες από το ένα τέταρτο των εταιρειών του MSCI Europe είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι την Τετάρτη και λιγότερες από τις μισές είχαν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να διατηρήσουν ένα προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, όπου η πτώση των μεγαλύτερων τεχνολογικών μετοχών εξαφάνισε περίπου 1,8 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του δείκτη Nasdaq 100.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Panmure Liberum, Γιόαχιμ Κλέμεντ (Joachim Klement) δήλωσε ότι βλέπει περιορισμένη διάχυση στην Ευρώπη από το ξεπούλημα των ομοειδών εταιρειών στις ΗΠΑ.

«Το πλεονέκτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είναι λιγότερο συγκεντρωμένη και όχι τόσο βαριά στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Klement. «Επιπλέον, βλέπουμε όλο και περισσότερους επενδυτές να μεταφέρουν την κατανομή τους από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές μετοχές, παρέχοντας πρόσθετη στήριξη σε σχετική βάση».

Σήμερα (25.07.24), 53 εταιρείες του Stoxx 600 είχαν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αποτελέσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλη ημέρα της περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων κινήσεων λόγω των αποτελεσμάτων, η BE Semiconductor Industries NV σημείωσε πτώση 13%, καθώς ανακοίνωσε παραγγελίες δευτέρου τριμήνου κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η Roche Holding, από την άλλη πλευρά, σημείωσε άνοδο 3,8%, καθώς αύξησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη του 2024, με τα νέα φάρμακα όπως το Vabysmo για τις οφθαλμικές παθήσεις να οδηγούν τα έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Sanofi σημείωσε άνοδο 2,9%, καθώς αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις