Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ο Κασσελάκης τόλμησε αυτό που έβαζε κάτω από το χαλί ο Τσίπρας, τι είπαν για Γυάρο Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Κουτσούμπας στο προεδρικό κιόσκι, πώς ο Μελισσανίδης παίρνει την Ακτή και το Camping Αγίας Τριάδας, η μάχη για το Κτήμα Καραθώνα, τα ΣΔΙΤ που έμειναν 17 και οι αριθμοί της ανακύκλωσης

Ο Κασσελάκης τόλμησε αυτό που έβαζε κάτω από το χαλί ο Τσίπρας, τι είπαν για Γυάρο Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Κουτσούμπας στο προεδρικό κιόσκι, πώς ο Μελισσανίδης παίρνει την Ακτή και το Camping Αγίας Τριάδας, η μάχη για το Κτήμα Καραθώνα, τα ΣΔΙΤ που έμειναν 17 και οι αριθμοί της ανακύκλωσης

Τόλμησε!

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόλμησε αυτό που δίσταζε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον Παύλο Πολάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε αρκετές φορές διαρροές ότι μια ανάσα είναι από την διαγραφή του Πολάκη, καθώς πάντα έδινε αφορμές ο «αψύς ο Κρητικός», αλλά ποτέ δεν έκανε το βήμα! Ακόμη και όταν ο Πολάκης πρόσβαλε συναδέλφους του υπουργούς, άδειαζε και τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χώρια οι ακρότητες -χυδαίες τις περισσότερες φορές- στις οποίες επιδίδονταν κατά πολιτικών και δημοσιογράφων που στοχοποιούσε αναρτώντας ακόμη και τις φωτογραφίες τους. Ο Τσίπρας, όμως, κιότευε. Φοβόταν το πολιτικό κόστος. Του έλεγαν ότι ο Πολάκης εκφράζει το λαϊκίστικο στοιχείο και το χρειαζόταν στις εκλογές. Μόνο που καταποντίστηκε! Ίσως αν το είχε πάρει αλλιώς να μην έχανε τόσο πολύ από το κέντρο.

Το χούι δεν αλλάζει

Ούτε για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν εύκολη η απόφαση. Τον στήριξε ο Πολάκης, τον όρισε υπερσυντονιστή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γρήγορα όμως και εκείνον άρχισε να τον αδειάζει – ακόμη και για την ρύθμιση που αφορούσε την ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που δεν την ψήφισε γιατί …χειρουργούσε στην Κρήτη. Σύντομα τον κατήργησε από υπερσυντονιστή ο Κασσελάκης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Πολάκης σε συνεργάτη του υπουργού Υγείας που δεν είχε δικαίωμα λόγου στην Επιτροπή της Βουλής. Είχε προηγηθεί το «βούλωστο» στην γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα. «Μην στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου» είπε απευθυνόμενος στην εργαζόμενη. «Έχετε μια κυρία, συνεργάτη του υπουργού, που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια Αθηνά Λινού ζήτησε συγγνώμη αδυνατώντας να κρατήσει τα δάκρυα της.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δει το βίντεο και έδωσε εντολή στον πρόεδρο της ΚΟ του Σωκράτη Φάμελλο να διαγράψει τον Πολάκη. Είναι περίοδος αναταράξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οδεύει στο συνέδριο του Οκτωβρίου με συνεχείς κόντρες. Αυτό, όμως, δεν λειτούργησε ανασταλτικά για τον Κασσελάκη. Δεν στρουθοκαμήλισε. Επέλεξε να κάνει επίδειξη ηγετικής πυγμής και να στείλει μήνυμα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να φτιάξει και που θα είναι διαφορετικός από του Τσίπρα.

Η Γυάρος της εξορίας

Την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στην Γυάρο, θέτουν οι αντιστασιακές οργανώσεις και το θέμα απασχόλησε τους πολιτικούς αρχηγούς, στο κιόσκι των κήπων του προεδρικού μεγάρου, στην δεξίωση για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας. Ο γενικός γραμματέας του  ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσουμπας εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένας χώρος εκδηλώσεων. Το νησί είναι ακατοίκητο. Η φύση φούντωσε μέσα στο μεγαλείο της. Οι μνήμες είναι ζωντανές. Χωρίς εθνική αυτογνωσία δεν υπάρχει μέλλον. Ιδέες υπάρχουν. Πολιτική βούληση;

Έσπασε ο πάγος;

Μητσοτάκης και Κασσελάκης συζήτησαν στο προεδρικό κιόσκι και για την ψυχική υγεία. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναρωτήθηκε ποια είναι τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το ΚΕΘΕΑ δεν ήταν αποδοτικό ως προς τον σκοπό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρθηκε να συζητήσουν το θέμα. «Είμαι διαθέσιμος όποτε θέλεις» του είπε. Φάνηκε να σπάει ο πάγος.

Στέφανος και Νίκος

«Πως πάνε οι προετοιμασίες του γάμου;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που παντρεύεται με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ στις 28 Αυγούστου στα Χανιά. «Οι ετοιμασίες για τον γάμο βαίνουν καλώς» απάντησε. «Το 90% των προσκεκλημένων θα είναι φίλοι μας από τις ΗΠΑ». «Στην Ανατολική Κρήτη οι γάμοι πάνε περίφημα, στη δυτική έχουμε πρόβλημα» παρενέβη ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας έμμεση αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου ενώ η ΝΔ στις εθνικές εκλογές είχε βάψει μπλε όλη την Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Εάν αθροίζονταν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Κρήτη σχολίασε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ της συνεργασίας. Ο Στέφανος και ο Νίκος -εφόσον επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- θα τα βρουν όμως; Ο σταθμός και για τους δυο είναι ο Οκτώβριος: συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Βλέπει κόσμο

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήδη άρχισε να κινείται στον Βόρειο τομέα της Αθήνας όπου θα κατεβεί υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά του, άρχισαν να ζητούν να τον δουν εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικοί παράγοντες κλπ. Στις 3 Αυγούστου κλείνει η Βουλή. Γύρω στον 15αύγουστο θα κάνει διακοπές και ο πρωθυπουργός. Από το Μαξίμου θα φεύγουν ένας – ένας ώστε να υπάρχει πάντα επιτελείο. Οι μηχανές θα ανάψουν ξανά στο φουλ μετά τη γιορτή της Παναγίας, όταν θα μπει στην τελική ευθεία η προετοιμασία για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ που θα έχει στόχο την αναστροφή του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Πώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποκτά την Ακτή και το Camping Αγίας Τριάδας

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μπορεί να αποχώρησε από την ΑΕΚ αλλά έχει αυξήσει τις κινήσεις του σε διάφορους τομείς του επιχειρείν. Χθες (25.7.2024) επισημοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ πως επικράτησε κατά κράτος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας στο δήμο Θερμαϊκού. Η κυπριακή Matenisa Trading Co κέρδισε το διαγωνισμό με προσφορά 19,5 εκατ. ευρώ υπερδιπλασιάζοντας το τίμημα που προσέφερε σε πρώτη φάση. Τόσο η εταιρεία του Δημ. Μελισσανίδη όσο και δύο άλλοι υποψήφιοι είχαν κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλλουν βελτιωμένες προσφορές. Η πρώτη προσφορά της Matenisa Trading Co ήταν 8,1 εκατ. ευρώ. Ο Μελισσανίδης συμμετέχει και στο σχήμα του επιχειρηματία Alex Haditaghi που είχε κερδίσει το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.

Το Κτήμα Καραθώνα

Μοντέλο αξιοποίησης αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ και για το Κτήμα Καραθώνα, δηλαδή ολόκληρη την έκταση (1912 στρέμματα από τα οποία θα αξιοποιηθούν τα 415) που βρίσκεται πίσω από την φερώνυμη παραλία στο Ναύπλιο. Πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε διαγωνισμό για την πρόσληψη εκτιμητή που θα αναλάβει να αποτιμήσει το ακίνητο. Προορίζεται για τουριστικές χρήσεις μέσω της σύνταξης ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ). Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει πρώτα να διώξει αυθαίρετα μπαρ και άλλες εγκαταστάσεις στο δημοφιλή όρμο.

Πως τα ΣΔΙΤ έγιναν 17!

Από τη χθεσινή παρουσίαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση καταλαβαίνουμε πως τα 30 – 40 έργα ΣΔΙΤ που είχαν ανακοινωθεί την τελευταία πενταετία περιορίστηκαν, όπως είναι λογικό αφού λεφτά δεν υπάρχουν, σε 17. Τέσσερα έρχουν προσωρινούς αναδόχους, οκτώ είναι στη διαδικασία υποβολής προσφορών, άλλα τέσσερα είναι σε στάδιο διαλόγου με τους υποψηφίους και ένα (το κυβερνητικό πάρκο) προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες. Όπως φαίνεται η ένδεια πόρων οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις αφού πολλά ΣΔΙΤ είναι με πληρωμές διαθεσιμότητας δηλαδή με ετήσιο ενοίκιο.

Η κυριαρχία των ΑΠΕ

Το 49% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή περίπου 11,8 τεραβατώρες (TWh), προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) ενώ στο περυσινό εξάμηνο η συνεισφορά των ΑΠΕ βρίσκονταν στο 41%. Μεγάλη αύξηση είχε και η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Metlen, έφτασε το 37% από 28% στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Μεγάλη πτώση είχαμε στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού περιορίστηκαν σε μόλις 1% στο πρώτο εξάμηνο από 15% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε στις 24,5 TWh από 23,5 TWh στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τι ανακυκλώνουμε

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι ανακυκλώνουμε στην Ελλάδα έχει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ανακύκλωση και τη λειτουργία των σχετικών συστημάτων. Με βάση στοιχεία του 2022 ανακυκλώνονται περίπου 54.000 οχήματα ετησίως, συλλέγεται το 95% των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, το 70% της παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων λιπαντικών ελαίων ενώ αναγεννάται το σύνολο αυτής της ποσότητας, ανακυκλώνεται το 75% – 85% των συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας και το 36% των φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταριών). Στα απόβλητα συσκευασίας καλύπτεται το 96% του πληθυσμού, Μόνο στο χαρτί έχει επιτευχθεί ο στόχος ανακύκλωσης 2025 (63% κατά βάρος έναντι στόχου 60%), στο μέταλλο η επίτευξη είναι κοντά (67% έναντι στόχου 70%), ενώ στα λοιπά βασικά υλικά (πλαστικό, γυαλί ξύλο) η ανακύκλωση απέχει αρκετά από τον στόχο του 2025. Τέλος συλλέγεται το 42% του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στην υποκατηγορία των λαμπτήρων, συλλέγεται το 68% και αξιοποιείται πλήρως. Για τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ανακύκλωσης». Η παραγωγή αποβλήτων ΑΕΚΚ στη χώρα εκτιμάται στα περίπου 5 εκατ. τόνους ετησίως.

Υ.Γ Παίρνει άδεια και ο Από-Cryptoγραφος. Κλείνουν τα κινητά. Καλές διακοπές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο «ανένδοτος» Μητσοτάκης, το μασάζ Κασσελάκη σε Όλγα, Νοτοπούλου, Φλαμπουράρη, η καινοτομία και η Ζέφη, έρχεται πέλεκυς για Λύτρα, οι τραπεζίτες χτυπούν το καμπανάκι για επενδύσεις και αλλαγές, το σύνθημα συγκράτησης τιμών στο ρεύμα και τα ακροβατικά της Hellenic Train Ποιος δεν θα είναι παρών στη γιορτή της Δημοκρατίας στο προεδρικό, ποιοι δεν προσκλήθηκαν, νέος χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, o«Πολικός Αστέρας» της οικονομικής πολιτικής κατά Καραβία, ο εφοπλιστής που ψάχνει να αγοράσει ξενοδοχείο στην Πάτμο, η Τουρκία και τα καλώδια στο Αιγαίο και οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια Rotation, exit και νεοεισερχόμενοι στους 63 γενικούς γραμματείς, πότε θα γίνει ο «ανασχηματισμός», τα ονόματα, η «μαύρη τρύπα» του ΕΔΣΝΑ και η ίδρυση του «The Olive Legend Group» Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα με Αντετοκούνμπο, πριν ή μετά κληρώνει ο ή η Επίτροπος, η «ανταρσία» και οι «μεσσίες» του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο μέτωπο των τραπεζών με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ανεργία και οι κενές θέσεις εργασίας, τρέχουν και για άλλους συμβούλους στο Υπερταμείο και η εθνική στρατηγική για τα chips
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις