Παρασκευή, 26 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τράπεζες: Μειώνουν τις προμήθειες στις συναλλαγές – Χαμηλότερες οι τραπεζικές χρεώσεις στην Ελλάδα

Τράπεζες: Μειώνουν τις προμήθειες στις συναλλαγές – Χαμηλότερες οι τραπεζικές χρεώσεις στην Ελλάδα

Στις προτροπές του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για μείωση των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές, ανταποκρίνονται οι ελληνικές τράπεζες.

Μετά τη Eurobank που από τις 2 Αυγούστου θα προσφέρει στους πελάτες της διευρυμένες επιλογές με ακόμη περισσότερες συναλλαγές σε όλα τα πακέτα Eurobank My Advantage, μειώνοντας τη συνολική τους προμήθεια για τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές οι οποίες ή θα παρέχονται φθηνότερα ή δωρεάν, χθες (25.7.2024) και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε μειώσεις χρεώσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει κατά 50% το τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS Payments για επαγγελματική χρήση και μηδενίζει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking. Σήμερα, η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται σε 6 ευρώ.

Το παράδειγμα των δύο τραπεζών αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Υπουργού για χαμηλότερες χρεώσεις. Για το θέμα των χρεώσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες στις 8 Ιουλίου, ενώ ο ίδιος είχε θίξει το θέμα και στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 15 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως η Attica Bank προσφέρει την υπηρεσία IRIS payments σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία προμήθεια, για όλες τις πληρωμές που θα δεχθούν από τους πελάτες τους μέχρι τις 31/12/2024.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν χαμηλότερες χρεώσεις στις  τραπεζικές συναλλαγές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Συγκρίνοντας, ενδεικτικά, τις χρεώσεις σε βασικές τραπεζικές συναλλαγές σε Γαλλία,  Γερμανία,  Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο (Societe Generale, Deutsche Bank, BBVA, Intesa Sanpaolo, Τράπεζα Κύπρου) με αυτές των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβότερες μόνο στα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα.

Ειδικότερα:

  • Ανάληψη μετρητών με χρεωστικές κάρτες: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 13,90 ευρώ σε μηνιαία βάση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρεώνουν τον πελάτη τους για αναλήψεις από το δικό τους δίκτυο ΑΤΜ, ενώ για αναλήψεις από το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας χρεώνουν από 0,60 έως 0,75 ευρώ.
  • Συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 7,5 έως 35 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 20 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Παροχή αντιγράφου κινήσεων λογαριασμού στη διεύθυνση αλληλογραφίας του εκάστοτε πελάτη σε μηνιαία συχνότητα: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1 έως 10 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες από 0 έως 1,5 ευρώ.
  • Υπηρεσία ειδοποιήσεων (Alerts): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0,09 ευρώ ανά ειδοποίηση έως 12 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν δωρεάν την υπηρεσία μέσω e-mail και για sms χρεώνουν από 0,2 ευρώ/sms έως 20 ευρώ ανά έτος.
  • Άμεσες χρεώσεις με χρέωση λογαριασμού αναλόγως του Οργανισμού (μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες – πάγιες): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 10 ευρώ ανά συναλλαγή. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή.
  • Εξερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ / Single European Payments Area): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 0 έως 7,50 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet/mobile banking. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet/mobile banking.
  • Εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 3 έως 4 ευρώ. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις