Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Μπαράκ Ομπάμα: Στηρίζει επισήμως την Κάμαλα Χάρις – Τι της είπε στο τηλέφωνο

Μπαράκ Ομπάμα: Στηρίζει επισήμως την Κάμαλα Χάρις – Τι της είπε στο τηλέφωνο
REUTERS

Με ένα τηλεφώνημα ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ υποστηρίζουν ανοιχτά στην Κάμαλα Χάρις, παρά τις φήμες ότι δεν την θέλουν για υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ Ομπάμα ανακοίνωσαν την στήριξή τους στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, με ανάρτησή τους στο X.

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μισέλ και εγώ τηλεφωνήσαμε στην φίλη μας, Κάμαλα Χάρις. Της είπαμε ότι πιστεύουμε ότι θα γίνει μία φανταστική πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι έχει την πλήρη υποστήριξή μας.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσει τον Νοέμβριο. Ελπίζουμε να είστε μαζί μας», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ανάρτησή του.

Σε δηλώσεις τους, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα τόνισαν ότι: «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι γι’ αυτήν – ή πιο ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν – η επιλογή της Κάμαλα ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε ποτέ. Έχει το βιογραφικό για να το αποδείξει: Ως εισαγγελέας, υπερασπίστηκε το Σύνταγμα και αγωνίστηκε για τους ανθρώπους που αξίζουν μια δίκαιη μεταχείριση.

Ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, εργάστηκε σκληρά για να διασφαλίσει ότι όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν. Ως γερουσιαστής, ήταν μία από τις ισχυρότερες φωνές που έθεσε τη διοίκηση Τραμπ προ των ευθυνών της. Και, ως αντιπρόεδρος, συνέβαλε στην ηγεσία της επέκτασης του νόμου περί προσιτής περίθαλψης, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στον αγώνα για την αναπαραγωγική ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου».

Στη συνέχεια το ζεύγος Ομπάμα πρόσθεσε: «Η Κάμαλα έχει κάτι περισσότερο από ένα βιογραφικό. Έχει το όραμα, τον χαρακτήρα και τη δύναμη που απαιτεί αυτή η κρίσιμη στιγμή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι η Κάμαλα Χάρις έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να κερδίσει αυτές τις εκλογές και να προσφέρει για τον αμερικανικό λαό. Σε μια εποχή που το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο, μας δίνει σε όλους μας λόγο να ελπίζουμε».

Και κατέληξαν: «Ξέρουμε ότι τους επόμενους μήνες, η Κάμαλα θα συνεχίσει να απευθύνεται απευθείας στον αμερικανικό λαό – Δημοκρατικούς, Ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους

Λίγο αργότερα η Κάμαλα Χάρις σε δική της ανάρτηση ευχαρίστησε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και τη σύζυγό του γράφοντας: «Σημαίνει τόσα πολλά να έχω την έγκρισή σας. Ας ξεκινήσει η δουλειά».

Γιατί καθυστέρησε να ανακοινώσει την υποστήριξή του ο Ομπάμα

Πριν προσχωρήσει στη σημερινή του ανακοίνωση ο Μπαράκ Ομπάμα, ο ίδιος και η Κάμαλα Χάρις βρίσκονταν σε στενή επαφή, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται τέσσερις πηγές, είχαν κάνει αρκετές συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Κατά τις ίδιες πηγές ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει ιδιωτικά τη στήριξή του στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είναι σε στενή επαφή μαζί της και πιστεύει ότι ξεκίνησε πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές του NBC.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής στιγμή της ανακοίνωσης Ομπάμα, μια από τις πηγές εξήγησε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν ήθελε να επισκιάσει τη στιγμή του Τζο Μπάιντεν με το διάγγελμά του.

Άλλη πηγή εξηγούσε ότι οι δύο τους, Ομπάμα και Χάρις, θέλουν η ανακοίνωση στήριξης να αποτελέσει ξεχωριστή στιγμή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα επιτελεία τους είναι σε συνεννόηση για να υπάρξει κοινή τους εμφάνιση κατά την προεκλογική εκστρατεία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Δύο πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο Ομπάμα είπαν ότι και η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα στηρίζει την υποψηφιότητα Χάρις.

Το «είναι σνομπ» των Ρεπουμπλικανών

Για τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η στάση αυτή του Ομπάμα δείχνει σνομπισμό.

Όμως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον κ. Ομπάμα, ο οποίος έχει τοποθετήσει τον εαυτό του ως αμερόληπτο παράγοντα πάνω από τις εσωκομματικές διεργασίες, είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη ερμηνεία πέραν του ότι δεν είχε κανέναν άλλο υποψήφιο στο μυαλό του όταν πήρε την απόφαση να μην υποστηρίξει αμέσως την Κάμαλα Χάρις.

Στο άρθρο υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υιοθετήσει μια πανομοιότυπη στάση πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν τον πίεσαν να στηρίξει τον άλλοτε αντιπρόεδρό του νωρίς στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, πριν ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς αποχωρήσει. Τότε, μάλιστα, η αγαπημένη φράση του Ομπάμα ήταν «δεν θέλω να βάλω το δάχτυλο στη ζυγαριά».

Το να υποστηρίξει κάποιον πολύ νωρίς τώρα θα ήταν επίσης πολιτικό λάθος – τροφοδοτώντας την κριτική ότι η υποψηφιότητα της κ. Χάρις ήταν μια στέψη και όχι η καλύτερη δυνατή συναίνεση υπό βιαστικές συνθήκες, είπαν.

Αντίθετα, ο Ομπάμα βλέπει τον ρόλο του ως βοήθεια για να «ενωθεί γρήγορα το κόμμα μόλις έχουμε έναν υποψήφιο», δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις του.

Υπάρχουν όμως και άλλες πιο προσωπικές εκτιμήσεις, που επιτείνουν την έμφυτη επιφυλακτικότητα του Ομπάμα.

Όπως αναφέρουν οι NYT «ο Μπάιντεν είναι ένας βαθιά υπερήφανος άνθρωπος και δεν έχει συγχωρήσει ποτέ πλήρως τον Ομπάμα για την σιωπηρή στήριξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και ο Μπάιντεν εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε νικήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εκείνη τη χρονιά, αν του δινόταν η ευκαιρία.

Ούτε ο Μπάιντεν χάρηκε όταν ο Ομπάμα του είπε ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει και το 2020, όπως είπαν άνθρωποι του κύκλου του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις