Παρασκευή, 26 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Γαλλία: «Δολιοφθορά» στο δίκτυο τρένων λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων – Επηρεάζονται 800.000 επιβάτες

Γαλλία: «Δολιοφθορά» στο δίκτυο τρένων λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων – Επηρεάζονται 800.000 επιβάτες

Λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη δολιοφθορά κατά τη διάρκεια της νύχτας με μια μαζική επίθεση η οποία είχε στόχο την «παράλυση» του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV),

Η δολιοφθορά στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η οποία θα επηρεάσει 800.000 επιβάτες και διαταράσσει για “όλο το σαββατοκύριακο” την κυκλοφορία των τρένων.

Η SNCF «υπέστη αυτή τη νύχτα πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est», επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν “εμπρησμοί” για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία των TGV (τρένων υψηλής ταχύτητας) σε αυτούς τους τρεις σιδηροδρομικούς άξονες έχει «διαταραχθεί πολύ». «Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF. Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», επεσήμανε.

Ομάδες του SNCF Réseau «βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές», αλλά «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές», τόνισε η ίδια.

Αυτό θα επηρεάσει 800.000 επιβάτες, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, αλλά και πριν από ένα σαββατοκύριακο που προβλέπεται ότι θα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός παραθεριστών, καθώς πολλοί επιστρέφουν από άδειες του Ιουλίου και πολλοί φεύγουν για τις άδειες του Αυγούστου.

«Σκανδαλώδης εγκληματική ενέργεια»

Καταγγέλλοντας μια «σκανδαλώδη εγκληματική ενέργεια», ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ «καταδίκασε σθεναρά αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θα υπονομεύσουν την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων».

“Είναι οι Αγώνες των αθλητών, που τους ονειρεύονται χρόνια και αγωνίζονται για το Άγιο Δισκοπότηρο, για να ανέβουν στο βάθρο, και αυτό πάνε να τους το σαμποτάρουνε”, δήλωσε η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστερά στο δίκτυο BFMTV.

«Πρόκειται για μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για να παραλύσει το δίκτυο LGV», κατήγγειλε από την πλευρά της η SNCF.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα αναφέρθηκε σε «δολιοφθορά», ενώ πηγή των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στον σταθμό Μονπαρνάς στο Παρίσι, που εξυπηρετείται από τη δυτική και τη νοτιοδυτική γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, οι ταξιδιώτες παρακολουθούν με ηρεμία τις οθόνες. Στις αναχωρήσεις τρένων εμφανίζεται καθυστέρηση έως και δύο ωρών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση εμφανίζεται στις αφίξεις.

«Ελπίζω να μπορέσω να φύγω. Αναχωρούν με το σταγονόμετρο», δήλωσε στο AFP ο Αρνό, ένας 33χρονος ταξιδιώτης. «Εγώ ελπίζω κυρίως να έχω μπορέσει να επιστρέψω την Κυριακή», συμπληρώνει ο Βικτόρ, ο οποίος όπως και ο Αρνό δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του, προσθέτοντας ότι τον περιμένουν σε οικογενειακή εκδήλωση.

Δύο τουρίστριες από την Ιαπωνία, μια μητέρα και η κόρη της που δεν μιλούν ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά, δείχνουν χαμένες όσον αφορά τα εισιτήριά τους για τη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία. Εργαζόμενος της SNCF τις παροτρύνει να τα αλλάξουν.

Στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Μπατίστ Λεντίκ, ένας 26χρονος αθλητικογράφος είπε ότι με μεγάλη λύπη «ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι μπορεί να τους αφήσει ξεκρέμαστους ανήμερα τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», διηγείται στο AFP. Το τρένο του, που ανακοινώθηκε ότι θα έχει τρεις ώρες και είκοσι λεπτά καθυστέρηση, «είναι πολύ πιθανόν» να μην κάνει δρομολόγιο σήμερα. Ωστόσο αναζητεί εναλλακτική λύση για τη μετακίνησή του, καθώς όπως είπε: «δημιουργήθηκε έξοδος προς τον σταθμό των λεωφορείων”.

Στον ανατολικό άξονα, η κυκλοφορία διεκόπη από τις 05:15 στη γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, επίσης εξαιτίας «κακόβουλης ενέργειας» κοντά στο Πανί-σιρ-Μοζελ, στην ανατολική Γαλλία. “Η επάνοδος της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 27 Ιουλίου”, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Στον βόρειο άξονα, «η κακόβουλη ενέργεια» διαπράχθηκε την ίδια ώρα «στον τομέα του Αράς» στη βόρεια Γαλλία, έχοντας τις ίδιες συνέπειες, πρόσθεσε η SNSF. Η επάνοδος εκεί της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 29 Ιουλίου.

Τα τρένα Eurostar που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου της εταιρείας στο διαδίκτυο.

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό».

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Η Εurostar συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στα τρένα που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι και η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν.

Βανδαλισμούς υπέστησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, μετέδωσε το BBC.

«Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή “μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση” του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο “διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό”, ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί», αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις