Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Πτώχευση Τσάνταλη: Η ιστορία πριν το «κανόνι»

Πτώχευση Τσάνταλη: Η ιστορία πριν το «κανόνι»

Η Τσάνταλης Α.Ε., η οποία κατέθεσε χθες (25.07.24) αίτηση πτώχευσης ήταν ελληνική εταιρεία παραγωγής οίνου και ποτών. Ο ιδρυτής της εταιρείας Ευάγγελoς Τσάνταλης, γεννήθηκε το 1913 στο Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης και ήταν μόλις εννέα χρονών όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Το 1938 ανοίγει το πρώτο οινοποιείο στις Σέρρες.

Ο Ε. Τσάνταλης, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας παραγωγής οίνου και ποτών, ήταν αυτός που ουσιαστικά έβαλε τα θεμέλια, ενέπνευσε το όραμα και τη φιλοσοφία της εταιρείας και του brand Τσάνταλης. Έτσι κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο όμιλο, συνώνυμο της καινοτομίας. Ήταν από τους πρώτους που ένταξαν το εμφιαλωμένο κρασί στο ελληνικό τραπέζι και συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οινοποιίας εντός και εκτός συνόρων. 

Το 1945, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει εκεί το αποστακτήριο ούζου στο κέντρο της πόλης, ενώ το 1948 δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο στη Νάουσα. Η πρώτη εξαγωγή κρασιών του Τσάνταλη έγινε το 1962 και 7 χρόνια αργότερα αρχίζει η αναβίωση Αγιορείτικου Αμπελώνα. 

Tο 1971 η ατομική επιχείρηση του Ευάγγελου Τσάνταλη μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι το κεντρικό οινοποιείο της εταιρείας. 

Το 1975 έγινε το λανσάρισμα του κρασιού Agioritikos και το 1983 του κρασιού Μακεδονικός, που αποτέλεσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία. 

Το 1991 η Τσάνταλης αναλαμβάνει το οινοποιείο Ραψάνη, και το 1995, ξεκινά η καλλιέργεια των αμπελώνων Τσάνταλη με «βιολογικές μεθόδους» κατά το πρότυπο της ΕΕ.

Στην έκδοση 2015 – 2016 “Families of Wine” του εκδοτικού οίκου Meininger, η οικογένεια Τσάνταλη βρίσκεται ανάμεσα στις 59 κορυφαίες οικογένειες του κλάδου από όλο τον κόσμο. Με περίπου 1.000 αμπελοκαλλιεργητές, η οινοποιητική εταιρεία διαθέτει αμπελώνες και οινοποιεία στη Χαλκιδική, στο Άγιον Όρος, στη Ραψάνη Ολύμπου, στη Νάουσα και στη Μαρώνεια Θράκης. 

Σήμερα, τα αμπέλια που φύτεψε ο Τσάνταλης εκτείνονται στις αγιορείτικες πλαγιές. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Τσάνταλη εξακολουθεί να αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου από 37% μοιράζονται ως μετοχικό ποσοστό οι κόρες του Eυάγγελου Tσάνταλη, Iωάννα και Xάιδω, και ένα 25% κατέχει ο ανιψιός του Γιώργος, ο οποίος βοήθησε πολύ και τον πατριάρχη της οινοποιίας στο πέρασμα των ετών

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Τσάνταλη αυξήθηκε στα 24,26 εκατ. ευρώ έναντι 22,34 εκατ. ευρώ το 2020, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες 2,2 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 4,7 εκατ. ευρώ). Οι συσσωρευμένες ζημίες έφταναν τα 41,4 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια να ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 55,3 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια τα ηνία του γκρουπ είχε η Ιωάννα Τσάνταλη μαζί με τον σύζυγο της αδελφής της Χάιδως, Αγγελο Δημητριάδη. Μάνατζερ με αγάπη και γνώση για το κρασί αλλά και τα οικονομικά, ο κ. Δημητριάδης σήκωσε το βάρος δύσκολων και σύνθετων αποφάσεων. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει στα τελευταία δύσκολα και ιδιαίτερα κρίσιμα χρόνια.

Εν μέσω αυτών των δύσκολων συνθηκών η εταιρεία το 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έκανε τρύγο, ενώ σύμφωνα με  πληροφορίες το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί, έχοντας σοβαρό ζήτημα και με τις υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων της.  

Μέχρι σήμερα διατηρεί μόνο το δικαίωμα να πουλάει τα προϊόντα της σε πελάτες στην Ελλάδα που δεν είναι εγκεκριμένοι αποθηκευτές, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ και κάβες.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις