Σάββατο, 27 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία η παράταση πριν αρχίσουν τα πρόστιμα – Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία η παράταση πριν αρχίσουν τα πρόστιμα – Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Παράταση… «ζωής» παίρνουν μετά και την νέα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, και πέραν τούτου αρχίζουν να πέφτουν πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση πριν τις 2 Αυγούστου (για τα φυσικά πρόσωπα) και 9 Αυγούστου (για τα νομικά πρόσωπα), μπορούν να ανέλθουν έως και στα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα τα οποία προβλέπει ο νόμος, μετά και από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για μετά τις 26 Ιουλίου, είναι:

  • 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το η εκκαθάριση είναι μηδενική, πιστωτική, ή χρεωστική, για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση φυσικών προσώπων. Εάν δε, η δήλωση είναι χρεωστική προστίθεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Σημειώνεται, πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την Παρασκευή 26 Ιουλίου, έχουν υποβληθεί 6.084.651 δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων, και απομένουν άλλες 400.000.

Οι δηλώσεις των νομικών προσώπων αριθμούνται σε 250.034, και απομένουν περί τις 58.000 έως τις 9 Αυγούστου.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις