Σάββατο, 27 Ιουλ.
31oC Αθήνα

COSMOTE: Σύμμαχος στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας 

COSMOTE_BestInTest_gr

Η COSMOTE επενδύει εντατικά σε δίκτυα Νέας Γενιάς, που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το οικοδόμημα της νέας ψηφιακής εποχής στηρίζεται στα δίκτυα αυτά, αφού αποτελούν τις «ψηφιακές λεωφόρους» πάνω στις οποίες «τρέχουν» καινοτόμες εφαρμογές και επιχειρηματικά μοντέλα που θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Πρωτοπόρος σε υποδομές FTTH

Με τις επενδύσεις της να ξεπερνούν τα €5 δισ. την περασμένη δεκαετία, η COSMOTE αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες, ενώ υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των €3 δισ. μέχρι το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη υπερσύγχρονων δικτυακών υποδομών. Στόχος της είναι να χτίζει σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής.

OTE Group FTTH Coverage

Προς αυτή την κατεύθυνση, η COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, προχωράει δυναμικά την επέκταση της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) με στόχο να καλύψει τα 2/3 των γραμμών της χώρας μέχρι το 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι η COSMOTE αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας. Το 2024, μάλιστα, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση υποδομής FTTH, σε 32 ακόμα δήμους της ελληνικής επικράτειας. Τα επιπλέον νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν πλέον πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ βρίσκονται στους δήμους:

  • Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος (Νομός Αττικής)
  • Θήβας (Νομός Βοιωτίας)
  • Κέρκυρας (Νομός Κέρκυρας)
  • Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης)
  • Κορίνθου (Νομός Κορίνθου)
  • Ρεθύμνου (Νομός Ρεθύμνου)
  • Ξάνθης (Νομός Ξάνθης)
  • Ρόδου (Νομός Δωδεκανήσων)
  • Τρικάλων (Νομός Τρικάλων)
  • Αγίου Νικολάου (Νομός Λασιθίου)
  • Αγρινίου, Ναυπάκτου (Νομός Αιτωλοακαρνανίας)
  • Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας)
  • Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα (Νομός Θεσσαλονίκης)
  • Άργους (Νομός Αργολίδας)
  • Αιγίου (Νομός Αχαΐας)
  • Γρεβενών (Νομός Γρεβενών)
  • Νάουσας (Νομός Ημαθίας)
  • Καρδίτσας (Νομός Καρδίτσας)
  • Κιλκίς (Νομός Κιλκίς)
  • Γιαννιτσών, Έδεσσας (Νομός Πέλλας)

Σήμερα, πάνω από 3,270 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις, που μεταφράζεται σε 1,375 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχουν πρόσβαση στο FTTH μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα.

Συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η COSMOTE αναπτύσσει την υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband». Με την ολοκλήρωση του έργου, 350.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψλές ταχύτητες ίντερνετ.

Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση της COSMOTE για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» 2021-2027 και «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» 2014-2022.

Συνεχής αναβάθμιση του δικτύου COSMOTE Fiber

Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, το οποίο έχει μέχρι σήμερα παρουσία σε πάνω από 150 δήμους, η COSMOTE επενδύει στη συνεχή αναβάθμισή του. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη διαθέσιμες.

COSMOTE 10Gbps

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Εκτός από το δίκτυο σταθερής, η COSMOTE επενδύει και εξελίσσει συνεχώς και το δίκτυο κινητής COSMOTE. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί ότι η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας, που ξεπέρασε το 99%, με την COSMOTE να πετυχαίνει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον στόχο της.

Η COSMOTE, πέτυχε πρόσφατα ακόμα μια πρωτιά στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου τεχνολογίας 5G Stand-Alone. To δίκτυο COSMOTE 5G+ αποτελεί την εξέλιξη του δικτύου κινητής COSMOTE και θα απελευθερώσει τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G, φέρνοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.

COSMOTE 5G+

Κορυφαίες διακρίσεις για το δίκτυο κινητής COSMOTE

Οι υψηλές επιδόσεις του δικτύου κινητής COSMOTE έχουν οδηγήσει σε διεθνείς διακρίσεις από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς.

Μία από αυτές τις διακρίσεις είναι η πιστοποίηση «Best in Test», που έλαβε για 10η συνεχή χρονιά από τον ανεξάρτητο οργανισμό μετρήσεων τηλεπικοινωνιακών δικτύων umlaut. Πρόκειται για μια επίδοση που μόλις τρία δίκτυα παγκοσμίως έχουν καταφέρει για δέκα συναπτά έτη. Σημειώνεται ότι το δίκτυο COSMOTE πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα συνολικά, αλλά και στις επιμέρους αξιολογήσεις των υπηρεσιών mobile data και φωνής.

COSMOTE_BestInTest_gr

Επίσης, σύμφωνα με το Speedtest® της Ookla®, η COSMOTE διακρίθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά ως «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η COSMOTE διατήρησε την ισχυρή θέση της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, πετυχαίνοντας σκορ ταχύτητας (Speed ScoreTM) 150.53 (2ος: 76.39 και 3ος: 67.89), με τους συνδρομητές κινητής COSMOTE να απολαμβάνουν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιες ταχύτητες download.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις