Δευτέρα, 29 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Ανοδική πορεία στις τιμές με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Πετρέλαιο: Ανοδική πορεία στις τιμές με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, λόγω των φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, για την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου brent κερδίζουν 20 σεντς ή 0,3%, στα 81,33 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI)σημειώνουν άνοδο 9 σεντς ή 0,1% στα 77,25 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, το brent έχασε 1,8%, ενώ το WTI υποχώρησε 3,7% λόγω της υποχώρησης της κινεζικής ζήτησης και των ελπίδων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσει σχετικά με τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης στην επίθεση με ρουκέτες το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε 12 εφήβους και παιδιά.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν κερδίσει έδαφος.

Όμως το Ισραήλ θέλει αλλαγές σε ένα σχέδιο για εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, περιπλέκοντας τη συμφωνία για να σταματήσουν εννέα μήνες μαχών που έχουν καταστρέψει τον θύλακα.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα και δείχνουν ότι οι συνολικές εισαγωγές μαζούτ της Κίνας μειώθηκαν κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2024, προκάλεσαν ανησυχία για τις ευρύτερες προοπτικές της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες πρόσθεσαν την περασμένη εβδομάδα εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τον μηνιαίο αριθμό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes σε έκθεση της.

Αγορές Τελευταίες ειδήσεις