Δευτέρα, 29 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Έρχεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Έρχεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο

Ριζική αλλαγή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αναμένεται να φέρει το νέο ηλεκτρονικό «μάτι» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο.

Με τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αντί να μειώνονται να αυξάνονται, ακόμα και μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του χειμώνα, η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει νέες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και το νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ.

Όπως έχει επισημάνει και η ΕΡΤ, πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το κτηματολόγιο. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Αλλά και επιπλέον πληροφορίες, ήτοι εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. 

Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.

Επιπλέον, με βάση τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα διατίθενται για μισθώσεις τύπου AirBnB και είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.

Παράλληλα, οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Οι καμπάνες για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις