Δευτέρα, 29 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Θεοδωρικάκος: Οι τιμές στα σουπερμάρκετ αποκλιμακώνονται – Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

Θεοδωρικάκος: Οι τιμές στα σουπερμάρκετ αποκλιμακώνονται – Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

«Με τη συνεργασία όλων, οι τιμές αποκλιμακώνονται», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Manifesto ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε όλη την αγορά για την εφαρμογή της νομιμότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζητά μάλιστα και την στήριξη των Περιφερειών σε αυτή τη μάχη για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, ενώ προσθέτει πως τα πρόστιμα έχουν πενταπλασιαστεί για όσους παραβιάζουν το νόμο από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και από 2 εκατ. ευρώ σε 6 εκατ. ευρώ για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση.

Επισημαίνει, επίσης, ότι οδεύουμε στον τρίτο μήνα με αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων και πως η αντιμετώπιση συνολικά του πληθωρισμού αφορά το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κύριο μέλημά της κυβέρνησης είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών θέλοντας στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να έχει φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητες του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα:

  • Πρώτη βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία του ανταγωνισμού. Είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ο οποίος οφείλει να αξιοποιήσει τη δύναμή του και τη γνώση του και γι’ αυτό αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα e-katanalotis.
  • Η τρίτη είναι η κοινωνική ευθύνη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρέπειας κάθε καταναλωτή και κάθε πολίτη, που εμπιστεύεται αυτές τις εταιρείες για υπηρεσίες και προϊόντα που έχει ανάγκη για τη διαβίωση και την καθημερινότητά του.

Όσον αφορά την ένταση των ελέγχων, το υπουργείο υποστηρίζει πλήρως το έργο της ανεξάρτητης αρχής Ανταγωνισμού που έχει στην ευθύνη της θεσμικά τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. τρέχοντας διαδικασίες για 50 νέες προσλήψεις στελεχών, ώστε η Επιτροπή να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο της.

Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε πως το υπουργείο ενισχύει περαιτέρω την ΔΙΜΕΑ, καθώς φιλοδοξεί σε ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους το επόμενο διάστημα.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις