Δευτέρα, 29 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Στο νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική ηπατεκτομή και γαστρεκτομή που γίνονται σε δημόσιο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική ηπατεκτομή και γαστρεκτομή που γίνονται σε δημόσιο νοσοκομείο
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Με επιτυχία στέφθηκαν οι ρομποτικές επεμβάσεις ήπατος και στομάχου που έγιναν για πρώτη φορά στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά».

Οι ρομποτικές επεμβάσεις ηπατεκτομής και γαστρεκτομής πραγματοποιήθηκαν με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci, και είναι οι πρώτες που γίνονται ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Τις επεμβάσεις πραγματοποίησε ο Ιατρός Χειρουργός Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος κ. Ελισσαίος Κόντης MD, PhD, FEBS, Επιμελητής Β´ του Νοσοκομείου Μεταξά.

Οι ασθενείς ήταν σε θέση να λάβουν εξιτήριο από την επόμενη κιόλας μέρα της επέμβασης, ενώ λίγες μέρες μετά, είχαν επιστρέψει κανονικά στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

«Θέλουμε να δώσουμε αυτήν την τεχνολογία αιχμής στους ασθενείς που θα ωφεληθούν το μέγιστο. Χειρουργεία στο ήπαρ ή στο στομάχι, αποτελούν επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας και πραγματικά βλέπουμε μια θαυματουργική ανάνηψη των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί ρομποτικά, οι οποίοι εξέρχονται του νοσοκομείου γρήγορα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Και όλα αυτά σε ασθενείς του Ε.Σ.Υ. εντελώς δωρεάν», δήλωσε ο κ. Κόντης.

Σαράντος Ευσταθόπουλος: «Στόχος μας η δημιουργία πρότυπου κέντρου ρομποτικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Μεταξά»

Εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου, ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, τόνισε: «Με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο Μεταξά είναι το μοναδικό Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. που διαθέτει ρομποτικό σύστημα Da Vinci – εκτός του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών -, είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία ενός προτύπου κέντρου ρομποτικής χειρουργικής.

Ακολουθώντας πιστά τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών, στοχεύουμε στην παροχή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών χειρουργικών πρακτικών, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νέου Ε.Σ.Υ. και της σημαντικής ενδυνάμωσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας», ανέφερε ο ίδιος.

Η πρώτη κρατική πιστοποίηση στη ρομποτική χειρουργική

Σημειώνεται ότι από το 2020 διενεργούνται ρομποτικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Μεταξά, σε ασθενείς της γυναικολογικής, ουρολογικής και γενικής χειρουργικής κλινικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Μεταξά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υλοποιούν το πρώτο πρόγραμμα εξειδίκευσης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στη Ρομποτική Χειρουργική, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει με επιτυχία δυο εκπαιδευτικές περιόδους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεταξά και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτη Καλδή, που αποσκοπεί στην κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού στη ρομποτική χειρουργική, παρέχοντας μάλιστα και την πρώτη κρατική πιστοποίηση.

Πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις