Δευτέρα, 29 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πόσους κτηνοτρόφους και πώς τους αφορά η υπουργική απόφαση για καραντίνα στα κοπάδια όλης της χώρας

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Πόσους κτηνοτρόφους και πώς τους αφορά η υπουργική απόφαση για καραντίνα στα κοπάδια όλης της χώρας

Πάνω από 115.000 εργαζόμενους και 13 εκατομμύρια πρόβατα και κατσίκια σε όλη την επικράτεια αφορά -σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα περί απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων μέσα στη χώρα με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανώλης.

Η πανώλη απειλεί με άμεσες (πχ Δεκαπενταύγουστο) και μεσοπρόθεσμες οδυνηρές συνέπειες την αγορά προϊόντων που παίρνουμε από τα πρόβατα και τα κατσίκια, δηλαδή το κρέας, το γάλα και το τυρί, η κατανάλωση των οποίων είναι παραδοσιακά διαδεδομένη στην χώρα μας (πχ φέτα), ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται, πως η απόφαση του υπουργού ορίζει πως κανένα πρόβατο και κανένα κατσίκι δεν θα επιτρέπεται να μετακινηθεί από το κοπάδι προς άλλη κατεύθυνση για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, ενώ πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως θα κρατήσει για “όσο” χρόνο “χρειαστεί», με τις ενδείξεις να “μιλούν” για τουλάχιστον 20 – 30 μέρες.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να μπλοκάρει σημαντικά πρώτα – πρώτα την αναπαραγωγή των προβάτων και των κατσικιών (και κατ΄επέκταση τη μελλοντική παραγωγή κρέατος, γάλακτος κλπ.), ειδικά καθώς η τρέχουσα, θερινή περίοδος προορίζεται για αυτό.

Με τον ορίζοντα του φθινοπώρου να είναι πλέον μία μεγάλη πιθανότητα αναφορικά με την διάρκεια των μέτρων «καραντίνας», μπορεί ενδεχόμενη μαζική επέκταση της πανώλης να πλήξει εξαιρετικά τα θεμέλια της αγοράς (δηλαδή τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης) των καταναλωτικών προϊόντων αιγοπροβάτων.

Ας σημειωθεί πως η εν λόγω παραγωγή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.

Ο «χάρτης» του κλάδου της κτηνοτροφίας στο πεδίο των αιγοπροβάτων

Μια ενδεχόμενη «βόμβα» στον κλάδο της εκτροφής και εκμετάλλευσης των αιγοπροβάτων, απειλεί την εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020, σε κτηνοτροφικές μονάδες που εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκια, απασχολούνταν 115.590 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση. Μάλιστα, η τάση ήταν αυξητική καθώς το 2019 απασχολούνταν 97.790 εργαζόμενοι ενώ το 2010 ήταν 76.390 εργαζόμενοι.

Αντίστοιχα, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, στην χώρα υπάρχουν 9.017.390 κεφάλια πρόβατα και 3.686.589 κεφάλια κατσίκια, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τα 12,5 εκατομμύρια.

Το μεγάλο πλήθος αυτό των ζώων παράγει μεγάλους αριθμούς σε αγαθά που καταναλώνονται αφειδώς.

Συγκεκριμένα, το 2022, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε ολόκληρη την Ελλάδα ανήλθε σε 893.102 τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ανήλθε σε 380.028 τόνους. Από αυτό το περισσότερο από 1 εκατ. τόνους γάλακτος παράγεται πλειάδα προϊόντων, όπως το κατσικίσιο τυρί κ.α.

Μεγάλη είναι η παραγωγή κρέατος από σφάγια της «οικογένειας» των αμνοεριφίων στην Ελλάδα

Έτσι, το 2022, το παραγόμενο κρέας  στην Ελλάδα ανά είδος ανήλθε σε:

  • Αρνιά: 34.036 κιλά από 3.536.964 σφάγια
  • Ζυγούρια και πρόβατα: 12.231 κιλά από 644.824 σφάγια
  • Κατσίκια: 12.582 κιλά από 1.335.451 σφάγια
  • Βυτούλια και αίγες: 4.261 κιλά από 213.999 σφάγια

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις