Τρίτη, 30 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ποιο νησί των Κυκλάδων έχει τις φθηνότερες κατοικίες και τι συμβαίνει με τη Μύκονο

Ποιο νησί των Κυκλάδων έχει τις φθηνότερες κατοικίες και τι συμβαίνει με τη Μύκονο

Παρά το γεγονός ότι οι κατοικίες στις Κυκλάδες κερδίζουν με διαφορά τα πρωτεία της ακρίβειας σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπως η Άνδρος και η Τήνος που ακόμη το κόστος των ακινήτων θεωρείται προσιτό για τους υποψήφιους αγοραστές.

Την ώρα που στα ύψη συνεχίζουν να είναι οι τιμές των κατοικιών στα πιο πολυσύχναστα νησιά των Κυκλάδων, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι οποίες σταδιακά φαίνεται ότι αρχίζουν να πληρώνουν το τίμημα της υπερβολικής ακρίβειας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Engel & Völkers Ελλάδος, η Άνδρος το πρώτο μισό του 2024 διατηρεί τις φθηνότερες κατοικίες, καθώς το κόστος τους μπορεί να ξεκινά από 2.000 ευρώ το τ.μ. και να φτάνει το πολύ έως τα 4.000 ευρώ το τ.μ. Ακολουθεί η Τήνος, η οποία αν και δεν έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, έχει προσιτές τιμές στα ακίνητά της. Συγκεκριμένα, οι κατοικίες κοστίζουν από 2.500 ευρώ το τ.μ. και μπορεί να φτάσουν έως και 5.500 ευρώ το τ.μ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί και η Σύρος, που πρόκειται για ένα νησί το οποίο έχει κυρίως εντυπωσιακά αρχοντικά και ιστορικά ακίνητα. Το κόστος για αυτά τα ιδιαίτερα σπίτια δεν είναι τόσο υψηλό, καθώς οι τιμές τους ξεκινούν από 3.000 ευρώ το τ.μ. και για τα πιο πολυτελή ακίνητα φτάνουν τα 6.500 ευρώ το τ.μ. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Νάξος, η οποία έχει χαμηλό απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών, ωστόσο είναι από τα λίγα πλέον νησιά του Αιγαίου που, λόγω της μεγάλης της έκτασης, έχει σημαντικό απόθεμα οικοπέδων, καθιστώντας την ιδανικό επενδυτικό προορισμό για κατασκευή και αγορά πολυτελών κατοικιών.

Πιο ακριβές τιμές διατηρούν η Τζια και η Κύθνος, όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση από Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς, οι οποίοι αναζητούν να αγοράσουν υψηλού επιπέδου κατοικίες. Η στροφή στα εν λόγω νησιά οφείλεται και στο ότι απέχουν μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται 30 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, οι τιμές ξεκινούν από 3.500 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν στα 6.500 ευρώ το τ.μ.

Απλησίαστα ωστόσο είναι τα ακίνητα στην Πάρο όπου οι τιμές ξεκινούν αυτή τη στιγμή από τις 3.500 ευρώ ανά τ.μ. και μπορεί να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο χωρίς φυσικά να αποκλείονται και πολύ υψηλότερα νούμερα για πολυτελείς κατασκευές με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, με παρόμοια εικόνα να καταγράφεται και στην Αντίπαρο.

Πρωταθλητές της ακρίβειας είναι για ακόμη μια χρονιά η Σαντορίνη και η Μύκονος. Με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν από 5.500 ευρώ το τ.μ. και να φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ το τ.μ. για τη Σαντορίνη και τα 12.000 ευρώ το τ.μ. για τη Μύκονο.
Η Μύκονος ωστόσο φέτος φαίνεται ότι έχει καταγράψει σημαντική πτώση στις πωλήσεις της και στον τουρισμό της λόγω της υπερβολικής ακρίβειας. Συγκεκριμένα, ο υπερτουρισμό και η ανεξέλεγκτη δόμηση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο νησί.

Για φέτος, η θερινή σεζόν ξεκίνησε παίρνοντας την κατιούσα ήδη από την αρχή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport, στη διαχείριση της οποίας βρίσκονται αυτά τα αεροδρόμια, ο αριθμός των ξένων επιβατών που διακινήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Μάρτιο έπεσε στους 338 από 864 τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφοντας μείωση 60,9%. Στο τρίμηνο, οι επιβάτες από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν σε 350 από 929, μειωμένοι κατά 62,3% σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του 2023.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μείωση της επισκεψιμότητας δε σχετίζεται με τη δυναμική των πελατών, ούτε με τη δημοφιλία του νησιού. Οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών που βγαίνουν στην αγορά προς μίσθωση, τις οποίες ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια developers, αγοραστές και επενδυτές από το εξωτερικό προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ίδια χρήση. Το κόστος κατασκευής μάλιστα σήμερα ξεπερνά τα 5.000 ευρώ όταν πρόκειται για μία πολυτελή οικιστική μονάδα και το κόστος των κατασκευαστικών υλικών και των εργατικών διπλασιάζεται σε σύγκριση με την οικοδομή της Αθήνα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις