Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το πιο δύσκολο απόγευμα περνούν οι κάτοικοι της Εύβοιας που για ακόμα μια φορά, δοκιμάζουν τις αντοχές τους με μια μεγάλη φωτιά. Παρά την τεράστια μάχη που δίνεται από το μεσημέρι, από γη και αέρα, η πυρκαγιά ακόμη μαίνεται ανεξέλεγκτη!

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Μετά τις 20.00 το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα του 112 για να απομακρυνθούν από το χωριό Κόσκινα καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Στη φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 16 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χωματουργικά μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια Στερεάς αλλά και μηχανήματα Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής και ήδη μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

Τιτάνια μάχη από γη και αέρα πριν πέσει το σκοτάδι

Όπως είπε στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας (29/7/24) ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, η φωτιά στην Εύβοια «έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων».

Ο ίδιος είπε πως στη μάχη με τις φλόγες είναι 189 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων, 56 οχήματα, 26 εναέρια μέσα (16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, τα 2 εκ των οποίων χρησιπομοιούνται για συντονισμό.

Προληπτικά βρίσκεται στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το λιμενικό έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα. Η Αστυνομια βοηθάει στην απομάκρυνση των κατοίκων…

Το κυρίως μέτωπο είναι εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριες – Κριεζα και Αλώνια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, προστατεύτηκε ο υδροβιότοπος της λίμνης του Δίστου.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικές περιόδου και οι συνθήκες θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους» κατέληξε ο κύριος Βαθρακογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, οι κάτοικοι έχουν λάβει 4 μηνύματα του 112 λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής ένας πυροσβέστης με εγκαύματα ενώ από «έσκασε» και μία ανεμογεννήτρια!

Ελπίδα όλων είναι να καταφέρουν να «πιάσουν» τη φωτιά, μέχρι να πέσει το σκοτάδι οπότε θα σταματήσουν να πετούν τα εναέρια μέσα…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις