Τρίτη, 30 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΑΑΔΕ: Ποιες είναι οι 7 κρίσιμες προθεσμίες που λήγουν αύριο

ΑΑΔΕ: Ποιες είναι οι 7 κρίσιμες προθεσμίες που λήγουν αύριο

Ένα «βουνό» από προθεσμίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λήγουν με το πέρας του μήνα αύριο, 31 Ιουλίου, με τους φορολογούμενους να έχουν σήμερα μία τελευταία ευκαιρία για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, οι προθεσμίες της ΑΑΔΕ που λήγουν αύριο εκτείνονται σε όλο το φάσμα των φορολογικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Τέλος ανθεκτικότητας για ειδικά στοιχεία 6/2024

Μέσω της εν λόγω υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, οι υπόχρεοι μπορούν να δηλώσουν η Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και τη Δήλωση απόδοσης φόρου διαμονής. Το τέλος αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

  • ΦΠΑ

Πολλαπλές προθεσμίες που αφορούν τον ΦΠΑ λήγουν αύριο. Συγκεκριμένα, 31 Ιουλίου είναι και η τελευταία ημέρα για την δήλωση του ΦΠΑ Ιουνίου 2024 από τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, λήγει και η διορία για την δήλωση ΦΠΑ β’ τριμήνου, όπως και η δήλωση ΦΠΑ α’ εξαμήνου για όσους είναι σε ειδικό καθεστώς κατ΄ αποκοπή καταβολής του φόρου, το οποίο αφορά σε ορισμένους κλάδους μικρών επιχειρήσεων, για τις οποίες, λόγω της φύσης άσκησης της δραστηριότητας τους, της δομής τους και της οργάνωσης τους, η τήρηση των υποχρεώσεων υπαγωγής στο κανονικό καθεστώς του φόρου, συνεπάγεται δυσανάλογα υψηλό διοικητικό κόστος. Οι εν λόγω υπόχρεοι υποβάλλουν έκτακτη δήλωση Φ.Π.Α. κάθε εξάμηνο. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου οι δηλώσεις ΦΠΑ έχουν προσυμπληρωμένα τα έσοδα με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από το myData.

  • Δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων

Από αυτήν την εφαρμογή πραγματοποιούνται οι δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, παράγεται «Απόδειξη υποβολής δηλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας». Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της.

  • ΕΝΦΙΑ

Αύριο λήγει και η διορία αποπληρωμής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπενθυμίζεται πως από εφέτος, με βάση ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν σε 11 από 10, ενώ από το 2025 αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε 12.

  • Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις, από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας καθώς και από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα.

  • Τέλος παρεπιδημούντων

Αύριο λήγει και η καταβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων Ιουνίου, το οποίο υποβάλλετε εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα ή το τρίμηνο αναφοράς, για τα πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ ή Β’ κατηγορίας αντίστοιχα. Για τους μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, η εμπρόθεσμη υποβολή του τέλους είναι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το τρίμηνο αναφοράς.

  • Δήλωση φόρου μερισμάτων και ποσοστών (bonus) Ιουνίου 2024

Τέλος χρόνου είναι η αυριανή ημέρα και για τις δηλώσεις απόδοσης φόρου μερισμάτων, καθώς και εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus) επιπλέον των μισθών οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια φορολογική Αρχή με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη «myAADE» στο οποίο επισυνάπτονται αρχεία σάρωσης (scan) των δηλώσεων και των δικαιολογητικών.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις