Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Γαλλία: Θετικά σημάδια από την ανάπτυξη της 2ης οικονομίας της ευρωζώνης – Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο 2ο τρίμηνο

Γαλλία: Θετικά σημάδια από την ανάπτυξη της 2ης οικονομίας της ευρωζώνης – Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο 2ο τρίμηνο

Η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη το δεύτερο τρίμηνο, ως ένδειξη ανθεκτικότητας πριν από την πολιτική αναταραχή που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο τρίμηνο, το οποίο αναθεωρήθηκε υψηλότερα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Η μέτρηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέχει καθησυχαστική πληροφόρηση ενόψει των στοιχείων για ολόκληρη την ευρωζώνη αργότερα την Τρίτη 30 Ιουλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς, με ασθενέστερη δυναμική στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Η νομισματική ένωση εξακολουθεί να πασχίζει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με τη βιομηχανία και τις εξαγωγές αγαθών να παραμένουν αδύναμες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ανάπτυξη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Η μέτρηση του ΑΕΠ της Γαλλίας αποτυπώνει μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο των εκλογών που ανακοίνωσε ο Μακρόν στις 9 Ιουνίου – τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Έκτοτε, οι δείκτες έδειξαν αύξηση της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν αν μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εργασίας και τη φορολογία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις