Στην παντελή ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναφέρθηκαν στις σημερινές (30/7/24) καταθέσεις τους στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έξι μάρτυρες οι οποίοι έχασαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βίωσαν και οι ίδιοι την πύρινη λαίλαπα.
Κάτοικος από το Μάτι, η οποία έχασε την μητέρα της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ενώ η ίδια και η κόρη της κινδύνεψαν, περιέγραψε στο δικαστήριο πως η φωτιά τους βρήκε σπίτι τους με την κόρη της να αρχίζει να ουρλιάζει ενώ ο υπολογιστής είχε αρχίσει να λιώνει.
«Εγώ δεν είχα όσφρηση και δεν κατάλαβα τη μυρωδιά… Το παιδί άρχισε να ουρλιάζει και φώναζε «τώρααα καιγομαστεεε» πήρα δυο πράγματα, τα χάπια της μαμάς μια ζακέτα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε… Βγήκαμε έξω, τρέξαμε» είπε η μάρτυρας, εξηγώντας στη συνέχεια πως η μητέρα της ήταν 93 ετών και τους πρόλαβε η φωτιά στη σκάλα.
«Εκεί είδαμε το κοριτσάκι της Φύτρου να πηδάει στα βράχια γιατί δεν έβλεπε από τους καπνούς» περιέγραψε η κάτοικος του Ματιού, εξηγώντας πως η μητέρα της χάθηκε στη θάλασσα ενώ η κόρη της έμεινε μόνη στα ανοιχτά χωρίς βοήθεια. Εντελώς τυχαία όπως κατέθεσε η μάρτυρας η κόρη της σώθηκε όταν την εντόπισαν Αιγύπτιοι ψαράδες.
Την πλήρη απουσία του κρατικού μηχανισμού και τα λάθη της αστυνομίας ανέφερε στην κατάθεση του και ο ο Στυλιανός Μάσσης, που έχασε τους γονείς του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.
«Δεν ήξερε η αστυνομία που να στείλει τον κόσμο, δεν ήξεραν πως να τον κατευθύνουν και έστελναν μέσα από το Μάτι τον κόσμο» περιέγραψε ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε κράτος, αστυνομία, Πυροσβεστική. Καθόντουσαν στη Μαραθώνος και κάπνιζαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα σπίτια τους εσωτερικά να καίγονται και τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν…».
Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο Κωνσταντίνος και η Μαρία Τουρναβίτη που έχασαν τον αδελφό τους στη φονική πυρκαγιά. «Η εικόνα ήταν της κολάσεως στην κυριολεξία. Υπήρχε η οσμή του θανάτου, δεν μπορούσες να σταματήσεις με το όχημα γιατί κινδύνευαν να κάνουν τα λάστιχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Τα καμένα οχήματα ήταν παντού και δεν μπορούσες να περάσεις… Είναι αδιανόητο γιατί πήραν πυροσβεστικά από μια δασική περιοχή οικιστική για να τα πάνε στην Κινέτα….» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τουρναβίτης, ενώ, η Μαρία Τουρναβίτη επεσήμανε πως «ο ρόλος της πυροσβεστικής είναι κι η εκκένωση.
Ζω στη Νέα Πεντέλη και στις μεγάλες φωτιές του 1997 μπήκε πυροσβέστης στην αυλή και μας είπε: Αφήνετε ανοιχτές αυλόπορτες, λάστιχα να φαίνονται και φεύγετε. Άρα έχω την εμπειρία».