Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ο Μακρόν «τίναξε» τον προϋπολογισμό του Ελιζέ στον αέρα: 500.000€ μόνο για το δείπνο στον Κάρολο

Ο Μακρόν «τίναξε» τον προϋπολογισμό του Ελιζέ στον αέρα: 500.000€ μόνο για το δείπνο στον Κάρολο
Φωτογραφία Photo by Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

Πρωτογενές… έλλειμμα παρουσιάζει το Ελιζέ (σ.σ. το γραφείο του Γάλλου προέδρου), αφού ο Εμανουέλ Μακρόν, με τα πολυτελή δείπνα που παραθέτει αλλά και τα ταξίδια που χρεώνει στην γαλλική προεδρία, τινάζει τη… μπάνκα στον αέρα! Και το μπάτζετ του παρουσιάζει «χασούρα» ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ!

Ανάμεσα στα υπέρογκα έξοδα που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν είναι και ένα επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον βασιλιά Κάρολο της Βρετανίας. Σέρβιραν μπλε αστακούς, κόστισε 475.000€ και ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε τον προϋπολογισμό του Ελιζέ την περασμένη χρονιά σε επίπεδα ρεκόρ, γράφει το Politico.

Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση του Ανώτατου Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας. Σύμφωνα με αυτή, το Ελιζέ (σ.σ. η προεδρία της Γαλλίας) ξόδεψε 125 εκατομμύρια ευρώ για διπλωματικές και προεδρικές υπηρεσίες, διοικητικά έξοδα, για προσωπικό, για ασφάλεια ακόμη και για τη διαχείριση κτιρίων. Και αυτά τα έξοδα έριξαν έξω τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ελιζέ κατά 8,3 εκατομμύρια ευρώ!

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες δαπάνες ήταν δυο πολυτελέστατα επίσημα δείπνα, ένα προς τιμήν του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι και άλλο ένα προς τιμίν του βασιλιά Καρόλου της Βρετανίας.

Το δείπνο στον Βρετανό βασιλιά από τον πρόεδρο της Γαλλίας παρατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλλίες. Είχε 160 καλεσμένους, ανάμεσά τους ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Ανάμεσα στα πιάτα που έφαγαν οι καλεσμένοι του Εμανουέλ Μακρόν ήταν μπλε αστακός και φυσικά παραδοσιακά μακαρόν. Το κόστος για τη γαλλική προεδρία εκτοξεύτηκε στις 475.000 ευρώ, εκ των οποίων 165.000 ευρώ δαπανήθηκαν για catering και περισσότερες από 40.000 ευρώ σε κρασί και άλλα ποτά.

Για τους Κάρολο και Μόντι, η γαλλική προεδρία ξόδεψε άλλες 400.000 ευρώ για κέτεριγνκ και στολισμό δεξιώσεων εκτός του Ελιζέ.

Αν και… αναγνώρισε ότι η γαλλική προεδρία κάνει «προσπάθειες εξοικονόμησης με το να φιλοξενεί κοκτέιλ πάρτι για λιγότερα από 100 άτομα», ωστόσο τόνισε τον κακό προγραμματισμό που κοστίζει και μάλιστα ακριβά!

Η γαλλική προεδρία έχασε 830.000 ευρώ (!) μόνο και μόνο γιατί ακυρώθηκαν ταξίδια, το κόστος των οποίων ήταν μη επιστρέψιμο! Όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι του Μακρόν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2024, που προγραμματίστηκε αλλά ακυρώθηκε και τελικά κόστισε 500.000 ευρώ, κυρίως για έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Το Ελιζέ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, απάντησε: «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, που διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον Αρχηγό του Κράτους».

Πηγή: Politico

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις