Τετάρτη, 31 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Εκτόξευση στις τιμές των premium σπιτιών στην Αθήνα – Φρένο στις επενδύσεις κατοικιών

Εκτόξευση στις τιμές των premium σπιτιών στην Αθήνα – Φρένο στις επενδύσεις κατοικιών

Την ώρα που οι επενδύσεις στις κατοικίες τους πρώτους μήνες του 2024 κινούνται πτωτικά σε σχέση με πέρυσι, η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης, που σημείωσε ισχυρή αύξηση στις τιμές των πολυτελών σπιτιών το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την πρόσφατα έρευνα της Savills, στην Αθήνα σημειώθηκε αύξηση στις τιμές των premium κατοικιών άνω του 3%, κατακτώντας την 4η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες με τις ισχυρότερες αυξήσεις. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λισαβόνα, στην οποία οι τιμές των πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,2%, κυρίως χάρη σε μια εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών. Ακολουθεί το Άμστερνταμ και η Μαδρίτη με αυξήσεις λίγο πάνω από το 3%.

Η αύξηση των τιμών στα high- end ακίνητα πέρα από τη μεγάλη ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό, οφείλεται και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει και ιδιαίτερα μεγάλο απόθεμα τέτοιου επιπέδου κατοικιών. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα δείχνει να ξεπερνά το ισχυρό «σοκ» που υπέστη στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης, οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες, δηλαδή η κατασκευή νέων σπιτιών, παραμένουν μακριά από τα επίπεδα του 2007.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε κατοικίες το πρώτο τρίμηνο του 2024, για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, κινούνται πτωτικά, εντείνοντας τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο να καταγραφεί περαιτέρω μείωση μετά και την ενεργοποίηση των αυστηρότερων όρων χορήγησης της «χρυσής βίζας». Ο ρυθμός αύξησης από 48,4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2023 έπεσε στο 45,9% το δεύτερο τρίμηνο για να κάνει βουτιά στο 27,5% στο τρίτο τρίμηνο.

Όμως το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν το χειρότερο, καθώς ο ρυθμός μεταβολής «γύρισε» σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας κατά 18,7%. Η πτώση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο με τον ρυθμό μεταβολής να γράφει -14%. Την ίδια ώρα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ύστερα από συνεχή αύξηση επτά συναπτά έτη, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 66,4% από το τρίτο τρίμηνο 2017 (χαμηλότερο επίπεδο).

Πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στο εγχώριο real estate παραμένει έντονο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στην αγορά ακινήτων κατέγραψαν θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (4,6%) και ανήλθαν σε 520 εκατ. ευρώ, έναντι 497 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Το περασμένο έτος οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του συνόλου των επενδύσεων στη χώρα (42,5%) και υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2022 (2,133 δισ. ευρώ έναντι 1,975 δισ. ευρώ το 2022).

Επίσης, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Κορίνα Σαΐα, διευθύνουσα σύμβουλος της Premier Realty Greece, τα ελληνικά ακίνητα συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους κυρίως επενδυτές, καθώς ακόμη και τα πολυτελή ακίνητα έχουν ανταγωνιστικές τιμές, ιδίως σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, τα Πηγαδάκια, το Ελληνικό, η Βούλα, το Κολωνάκι, το Καβούρι, αν και έχουν τις υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τους Έλληνες για τους ξένους ακόμη παραμένουν προσιτές.

Οι χαμηλότερες τιμές των ακινήτων επίσης , σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για ενοικίαση, μπορούν να αποφέρουν ελκυστικές αποδόσεις ενοικίων που κυμαίνονται από 4% έως 8,5%, ανάλογα με την τοποθεσία και τον τύπο του ακινήτου.

Τέλος, αν και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa, η Ελλάδα παρέχει ακόμη άδειες παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ακίνητα, βάσει νέων κανονισμών που ξεκινούν τον Αύγουστο 2024. Για την Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, η ελάχιστη αξία των ακινήτων κατά τη στιγμή της απόκτησης είναι 800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν και μπορεί να αποτελέσει μια δίοδο προς την απόκτηση υπηκοότητας της ΕΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις